Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká veřejnost si připomněla výročí vzniku samostatného československého státu. Poprvé v historii dosáhla sociální demokracie většiny v horní komoře českého parlamentu. Vláda se v úterý ve sněmovně dostala do křížku s opozičními poslanci. V žebříčku hodnocení míry korupce se Česko opět propadlo - patří nám 53 příčka ze 178 hodnocených zemí. Zámek Hluboká nad Vltavou zvítězil v soutěži o nejatraktivnější domácí turistickou nabídku.

Václav Klaus vyznamenává herečku Hanu Maciuchovou,  foto: ČTK
Česká veřejnost si připomněla výročí vzniku samostatného československého státu. Oslavy tradičně začaly u Národního památníku na Vítkově v Praze, a to za účasti prezidenta republiky, předsedů obou komor parlamentu i pamětníků. Prezident Václav Klaus se pozastavil nad malou účastí veřejnosti.

"Já bych si moc přál, abychom tento den, kdy se zrodila naše moderní státnost, brali skutečně vážně. Proto bych si přál, aby se to oslavovalo nejen na tomto místě, ale v celé naší zemi. Nevím, jak sem přitáhnout větší počet návštěvníků."

Svátek tradičně vyvrcholil na Pražském hradě ceremoniálem, při němž prezident Václav Klaus předal státní vyznamenání 22 osobnostem. Nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva propůjčil třem veteránům druhé světové války. Řád obdrželi stíhací pilot Emil Boček, zdravotnice a odstřelovačka Marie Ljalková-Lastovecká a příslušník československé jednotky v tehdejším Sovětském svazu Jan Plovajko. Další ocenění, Medaili za zásluhy, převzali mezi jinými exilový biolog Karel Raška ze Spojených států amerických, ředitel Národní galerie Milan Knížák, hokejista Jaromír Jágr, herečka Hana Maciuchová, básník Karel Šiktanc či filmová teoretička Eva Zaoralová.


Zleva David Rath,  Bohuslav Sobotka a Milan Urban z ČSSD,  foto: ČTK
Poprvé v historii dosáhla sociální demokracie většiny v horní komoře českého parlamentu. Senát byl doposud ovládán pravicovými stranami, nyní se dostává do opozice vůči sněmovně. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky se teď dokonce zrodil "nový, sociálnější Senát":

"Sociální demokracie nebude na půdě Senátu realizovat politiku nulové tolerance. Chceme věcně posuzovat všechny návrhy, které do Senátu přijdou z Poslanecké sněmovny. Také platí, že naším cílem bude korigovat vládní reformy. Pokud to budou reformy nespravedlivé, chybné, pokud to budou reformy, které přenáší náklady jen na ty nejslabší, pak se proti těmto reformám sociální demokracie na půdě Senátu postaví."

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v první reakci poznamenal, že vláda je ochotna s nejsilnější opoziční stranou o reformách jednat:

"Je třeba si otevřeně říci, že se prodlouží a zkomplikuje legislativní proces, to je prostě realita. Na druhou stranu my jsme vždycky říkali, že s nejsilnější demokratickou opoziční stranou jsme ochotni o klíčových změnách, o klíčových reformách jednat. Na tom se nic nemění."

ODS obhájila jen osm z 18 mandátů a s 25 senátory bude mít druhý nejsilnější klub. Volby jsou zklamáním nejen pro vládní Věci veřejné, které nezískaly ani jednoho senátora, ale i pro TOP 09. Její senátoři obhájili jen dva mandáty a budou mít pětičlenný klub.


Zleva Karel Schwarzenberg,  Petr Nečas a Radek John,  foto: ČTK
Vláda se v úterý ve sněmovně dostala do křížku s opozičními poslanci. Chtěla projednat úsporná opatření ve zkráceném řízením, aby mohly začít platit od nového roku. Stáhla proto příslušné návrhy z programu s tím, že požádá šéfku Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou, aby pro jejich další projednávání vyhlásila stav legislativní nouze.

"Sněmovna zabránila jejich schválení tak, aby byly účinné od 1. ledna, bylo to zavetováno. Teď reálně hrozí, že mohou vzniknout velké hospodářské škody, zhoršení ratingu, vyšší splátky na dluhovou službu. Čili teď je splněn důvod k vyhlášení legislativní nouze, protože teď hrozí velké hospodářské škody," prohlásil premiér Petr Nečas. Vláda chce legislativní nouzi od 1. do 5. listopadu. Umožnilo by to schválit zákon během jediného čtení. Do deseti dnů by pak musel normy projednat také Senát, tedy ještě v předvolebním složení, kdy v něm má převahu pravice.

Opozice postup kritizuje a hrozí Ústavním soudem. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik tvrdí, že pokud norma projde, pak Česku hrozí arbitráže:

"Ony tady skutečně hrozí arbitráže ze strany matek těch stavebních spořitelen. A koneckonců, i kdyby to prošlo, jako že to asi projde, tak zisk z toho pro státní rozpočet může být dokonce i záporný."


V žebříčku hodnocení míry korupce se Česko opět propadlo - patří nám 53 příčka ze 178 hodnocených zemí. Česká pobočka Transparency International, která výsledky zveřejnila v úterý, to přičítá i tomu, že v uplynulých dvou letech Česko nepřijalo žádná výrazná protikorupční opatření. Podle organizace by se měl zlepšit i postup policie při prověřování trestních oznámení. Ministr vnitra Radek John si hodně slibuje od protikorupční policie:

"Tam jde velmi o to, aby předváděli teď policisté, jak jsou úspěšní a efektivní. Já samozřejmě spoléhám na protikorupční policii, které v komunálu je úspěšná. Jde o to, aby sahala i do těch vyšších pater. Takže nastaveno to je, jsou nastaveny i odměny, je nastavena podpora pro boj proti korupci, což je priorita."


Zámek Hluboká nad Vltavou
Zámek Hluboká nad Vltavou zvítězil v soutěži o nejatraktivnější domácí turistickou nabídku. Rozhodly o tom hlasy čtenářů portálu Kudyznudy.cz, na kterém agentura na podporu turistiky Czechtourism anketu vyhlásila už podruhé. Zapojilo se do ní 11 tisíc lidí. Podle ředitele agentury Rostislava Vondrušky ocenili mimo jiné i programovou nabídku zámku Hluboká:

"Smyslem soutěže je motivovat Čechy k domácím kratším dovoleným, prodlouženým víkendům, k výletům, a zároveň ruku v ruce s tím jde pomoc podnikatelům v cestovním ruchu, aby dostali své nabídky a své zajímavé produkty právě k té veřejnosti, která o ně může mít zájem."

Na druhém místě v soutěži skončila aktivita s názvem "ošetřovatelem v zoo", kterou nabízí zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Třetí místo obsadil hrad Křivoklát.