Většina dává šanci

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Voliči pomohli sociálním demokratům naplnit jejich přání získat poprvé v historii většinu v horní parlamentní komoře. Ve druhém kole senátních voleb dosáhli na potřebných 12 mandátu, kdežto jejich hlavní rival, občanští demokraté, pouze na 8. Jaké to bude mít důsledky pro jednotlivé strany? O tom jsem hovořil s politologem Jiřím Pehem.

ZdeNěk Škromach,  foto: ČTK
Sociální demokraté chtějí využít své senátní většiny ke korekci reformních kroků vládní koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejných. Není to však pouhá chiméra v situaci, kdy má vládní kolice většinu 118 hlasů v Poslanecké sněmovně a může tedy senátní korekce přehlasovat?

"Já myslím, že to chiméra úplně není, protože politika má i svoji symbolickou rovinu a v té rovině vidíme velké posílení sociální demokracie na úkor vládních stran, takže to bude mít určitý psychologický efekt. Samozřejmě v té institucionální rovině Poslanecká sněmovna může kdykoliv Senát přehlasovat, kromě samozřejmě změn volebního zákona, ústavy a mezinárodních smluv. Ale i tam má sociální demokracie určité vyjednávací páky, protože ona může použít právě těch oblastí, kde Senát nemůže být přehlasován, k tomu, aby například žádala ústupky v jiných oblastech. Takže si myslím, že to vítězství sociální demokracie v Senátu, její absolutní většina v Senátu, bude mít dopady i na vládní politiku a vláda bude každopádně mnohem opatrnější při schvalování reforem nebo alespoň ve způsobu, jakým je bude chtít schvalovat. Bude prostě muset s opozicí mnohem více jednat."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Výsledky senátních voleb potvrdily ústup ODS ze slávy. Co to podle vás pro tuto stranu a její vlivné příznivce může znamenat?

"ODS prohrála v roce 2010 všechny volby, to znamená volby do Poslanecké sněmovny, komunální volby i volby do Senátu, ztratila nejvíce poslanců, senátorů, statutárních měst, zastupitelů do místních zastupitelstev. Myslím si, že to, že stojí v čele vlády, je ta trochu paradox. Ale myslím si, že především tato strana bude muset vyvodit z těchto neúspěchů nějaké důsledky, a to bude také samozřejmě mít dopady na vládní koalici. Každopádně ODS musí opravdu začít s očistou, o které mluvil Petr Nečas. A pokud se ji to nepodaří, pokud bude i nadále přežívat takový ten obraz ODS coby strany spojené s různými klientelskými sítěmi, tak si myslím, že bude pokračovat její úpadek. A to by samozřejmě nebylo dobré ani pro tu stranu, a po pravdě řečeno ani pro českou politiku, protože česká politika potřebuje široce založenou pravicovou stranu."

Ani volební výsledky kandidátů TOP 09 nejsou oslňující. Lze to vysvětlit argumentací místopředsedy této strany Miroslava Kalouska, že jsou v politice pouze necelého půl druhého roku?

Miroslav Kalousek  (v popředí),  foto: ČTK
"Já myslím, že TOP 09 má také důvody k určité introspekci, zejména proto, že ona sice svým vítězstvím v Praze v komunálních volbách potvrdila, že není stranou na jedno použití, že se s ní musí počítat. Otázkou ovšem nyní je, zda se sní nemusí počítat do budoucnosti pouze právě v té pražské politice, kde strana tohoto typu, zaštítěná ministrem Schwarzenbergem, asi vzbuzuje více pozitivních emocí než třeba na Moravě. Takže si myslím, že ona musí na sobě pracovat, musí především prohloubit svoje zázemí, musí se organizačně rozprostřít, a to zatím neudělala. Zároveň také potřebuje jakési širší vůdcovské zázemí, protože spoléhání na tandem Schwarzenberg - Kalousek, a nyní možná také na Zdeňka Tůmu, nebude stačit, zejména pokud by Karel Schwarzenberg z politiky odešel. Je to koneckonců člověk poměrně starý a chatrného zdraví, tak se to může TOP 09 velmi vymstít. Takže ta strana nemá moc času na to, pokud se chce skutečně etablovat na české politické scéně."

Štika jarních parlamentních voleb - Věci veřejné - propadla jak v komunálních, tak v senátních volbách. Čím to, že důvěra voličů jim vydržela pouhých několik měsíců?

Radek John  (vlevo) a Vít Bárta,  foto: ČTK
"Věci veřejné udělaly fatální chybu v podobě vstupu do vlády. Udělaly úplně stejnou chybu jakou udělala Strana zelených v roce 2006, tedy strana, která se profilovala jako protestní strana, strana proti establishmentu, strana proti dinosaurům, a zároveň strana s jedním silným tématem, což byl boj s korupcí. Takto profilovaná strana vstoupila po volbách do vlády, kde se to oněmi zmíněnými dinosaury jen hemžilo, a myslím si, že to byl první šok pro její voliče, protože pro mnohé z nich ztratila onen punc protestní strany, která chce skutečně věci změnit. A druhým problémem pro tuto stranu je, že ona se spojila ve vládě se stranami, které mají silný neoliberální program pravicových reforem, což ona ve svém programu neměla, a to poselství, nejsilnější poselství, které ve svém programu měla, tedy boj s korupcí, to není prioritou Nečasovy vlády, to je až na druhém místě. Takže ona platí cenu za to, že je v této vládě, a myslím si, že je to strana, která skoro bych už řekl promrhala svoji šanci se na české politické scéně trvale etablovat. Bude pro ní nyní skutečně velmi těžké se ještě zachránit z toho obrovského propadu v komunálních a senátních volbách, vrátit se zpět na výsluní. Spíše se domnívám, že ten sestupný trend bude pokračovat a že tu stranu nezachrání rozhodně to, co chtějí nebo slibují její předáci, například určitý posun doleva, protože pokud to bude dělat ve vládě, tak si pouze vytvoří o sobě obraz, který měli například lidovci, jakéhosi hada vládní koalice. A to čeští voliči nemají také rádi. Takže ta strana musí přikročit k nějakému radikálnímu gestu, jako je třeba odchod z vlády. Pak snad ještě má šanci se zachránit, ale jinak si myslím, že Věci veřejné v české politice jako nějaký permanentní politický útvar nebudou."