Sociální demokracie ovládla Senát

Foto: ČTK

V příštích minutách se ohlédneme za senátními volbami, které v sobotu skončily druhým kolem. Obměna třetiny senátorských křesel vedla k tomu, že opoziční sociální demokracie získala těsnou většinu a má tak šanci významně zasahovat do vládních reforem.

Foto: ČTK
Poprvé v historii dosáhla Československá sociální demokracie většiny v horní komoře českého parlamentu. V letočšních volbách získala 12 křesel a její klub v jedenaosmdesátičlenném Senátu tak bude mít 41 členů. Senát býval v minulosti ovládán pravicovými stranami, nyní se dostává do opozice vůči sněmovně. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky se teď dokonce zrodil "nový, sociálnější senát". Sociální demokraté dali najevo, že nebudou automaticky odmítat vládní reformy. Žádají ale, aby se s nimi o nich diskutovalo. Sobotka zmínil v první řadě reformu důchodovou:

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Sociální demokracie nebude na půdě Senátu realizovat politiku nulové tolerance. Chceme věcně posuzovat všechny návrhy, které do Senátu přijdou z Poslanecké sněmovny. Také platí, že naším cílem bude korigovat vládní reformy. Pokud to budou reformy nespravedlivé, chybné, pokud to budou reformy, které přenáší náklady jen na ty nejslabší, pak se proti těmto reformám sociální domokracie na půdě Senátu postaví."

Premiér a předseda ODS Petr Nečas v první reakci poznamenal, že vláda je ochotna s nejsilnější opoziční stranou o reformách jednat:

"Je třeba si otevřeně říci, že se prodlouží a zkomplikuje legislativní proces, to je prostě realita. Na druhou stranu my jsme vždycky říkali, že s nejsilnější demokratickou opoziční stranou jsme ochotni o klíčových změnách, o klíčových reformách jednat, na tom se nic nemění."

Foto: ČTK
ODS obhájila jen osm z 18 mandátů a s 25 členy bude mít druhý nejsilnější klub. Dosavadní předseda senátu Přemysl Sobotka je připraven na to, že ve své funkci skončí:

"Pochybuji, že by někdo ze sociálních demokratů hlasoval jinak než ve prospěch sociálnědemokratického kandidáta."

Volby jsou zklamáním nejen pro vládní Věci veřejné, které nezískaly ani jednoho senátora, ale do určité míry i pro TOP 09. Její senátoři obhájili jen dva mandáty a budou mít pětičlenný klub. Místopředseda strany Miroslav Kalousek v reakci na výsledky řekl:

"Senátní volby jsou svým většinovým systémem trochu kruté pro třetí nejúspěšnější stranu, protože tři zkrátka do druhého kola nepostupují. Ale těch osm těsně třetích míst z prvního kola nebyla ztracená práce."

Věci veřejné chápou debakl v právě proběhnuvších komunálních a senátních volbách jako důsledek toho, že jsou strana velmi mladá. Vít Bárta z Věcí veřejných řekl:

Radek John  (vlevo) a Vít Bárta,  foto: ČTK
"Jednoznačně to ukazuje na to, že voliči chtějí v Senátu identifikované, ne nezávislé, ale v politických stranách jasně zakotvené osobnosti."

Předseda strany Radek John v tomto smyslu doplnil:

"Další senátorské volby budou za dva roky a my budeme velmi pečlivě vybírat kandidáty do těchto voleb. Budeme s nimi dlouhodobě spolupracovat, aby byli s věcmi veřejnými spjati a abychom v příštích senátních volbách dosáhli lepších volebních výsledků."

Senát každými volbami stárne, ale také v něm pravidelně přibývá žen. Letos jich bude patnáct, což je nejvíce v historii. Postupně se také zvyšuje průměrný věk českého senátora. Po letošních volbách přesáhne již podruhé 55 let.

Státní volební komise vzala výsledky letošního finále senátních voleb na vědomí. Výsledky budou oficiálně vyhlášeny v úterý tradičně jejich otištěním v Hospodářských novinách. O den později začne plynout desetidenní lhůta, v níž lidé mohou regulérnost druhého kola voleb zpochybnit u Nejvyššího správního soudu.