Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Letecký provoz v Česku, který byl narušený kvůli popelu z islandské sopky, byl v pondělí v poledne obnoven a postupně se všechna mezinárodní letiště u nás vracejí k normálnímu provozu. Předseda české vlády Jan Fischer byl nominován na funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Boom slunečních elektráren v Česku zřejmě skončí. Muchova Slovanská epopej do Japonska nepojede.

Letecký provoz v Česku, který byl narušený kvůli popelu z islandské sopky, byl v pondělí v poledne obnoven a postupně se všechna mezinárodní letiště u nás vracejí k normálnímu provozu. Ministerstvo financí nyní zkoumá možnost státní podpory aerolinkám, které zastavením leteckého provozu utrpěly škody. Tuto variantu připustila Evropská komise. Podle šéfa letecké společnosti Travel Service Romana Vika by případnou pomoc měly dostat všechny firmy na trhu:

Foto: ČTK
"Pokud podpora bude, a k tomu se musí ještě vyjádřit Evropská komise, zda ta podpora bude nebo nebude, tak pak ji musí dostat všichni. To znamená, že i my zažádáme. Největší naše obava ale pramení z toho, aby nedošlo ke zneužití té podpory, aby skutečně byla vynaložena pouze na vykrytí toho nečekaného výpadku vlivem přírodní katastrofy."

Zastavení letového provozu kvůli islandské sopce stálo Travel Service podle Romana Vika už 38 milionů korun. Ministr financí Eduard Janota připustil, že by s požadavky na státní podporu mohly přijít i konkurenti státních Českých aerolinií.


Jan Fischer,  foto: www.vlada.cz
Předseda české vlády Jan Fischer byl nominován na funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Ve středu potvrdil, že nabídku přijal. Úřadu by se měl ujmout letos v září. Vybrán byl v mezinárodním konkurzu, kterého se zúčastnil na návrh ministra financí Eduarda Janoty a guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy. Předseda Senátu Přemysl Sobotka ocenil, že Česko bude mít v tak vysoké funkci svého zástupce. Zároveň věří, že Jan Fischer v nové funkci zúročí své zkušenosti z Českého statistického úřadu:

"Pan premiér Fischer byl dobrým odborníkem ve své profesi. Já si myslím, že v každé bance je potřeba pracovat s daty a statisticky to srovnávat, protože i bankovnictví je založeno na určitých prognózách a statistice. On se tam určitě uplatní, jinak by se tam nehlásil. Všude v civilizovaných zemích se ty funkce uznávají, akorát my to vždycky dehonestujeme na něco, co je 'ti nahoře jsou hrozní', a ona to není pravda."

Plánovaný premiérův odchod ale také po volbách zvýší tlak na politické strany, aby už v září byla sestavena nová vláda, soudí šéf Asociace krajů Michal Hašek:

"Zcela jistě ti, kteří rozhodovali v tomto konkurzu, rozhodovali na základě odborných kritérií. Pokud má pan premiér Fischer nastoupit v září do této funkce, tak si myslím, že je také jasný časový limit, do kdy by měla být sestavena vláda. Pokud pan Fischer od září směřuje do této banky, tak je v celku jasné, že v té době už by Česká republika měla mít nového premiéra a novou vládu."


Miloslav Vlček,  foto: ČTK
Předseda sněmovny, sociální demokrat Miloslav Vlček překročil zákon, pro který v minulosti sám hlasoval. Když vracel svému asistentovi více než milionovou půjčku, dal mu peníze v hotovosti. Tím se dostal do konfliktu se zákonem z roku 2004, který zakazoval placení částek nad 15 tisíc eur v hotovosti. Proto se ve čtvrtek rozhodl rezignovat. Oznámil to předseda ČSSD Jiří Paroubek:

"My jsme svolali mimořádnou schůzi politického grémia sociální demokracie, pan Vlček nás seznámil s tím, že se rozhodl rezignovat na funkci předsedy Poslanecké sněmovny a poslance Parlamentu ČR a nekandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Já to považuji za mimořádně odpovědný a odvážný krok."

V čele sněmovny ho nahradí první místopředsedkyně Miroslava Němcová z ODS. Odchod Vlčka z postu předsedy sněmovny byl podle prezidenta Václava Klause jediným možným východiskem. Předseda ČSSD naopak kauzu označil za účelovou.


Muchova Slovanská epopej do Japonska nepojede. Pražští radní v úterý rozhodli, že ji na tříměsíční výstavu do Tokia nepůjčí, ale už letos v září ji z Moravského Krumlova převezou do Prahy. Chtějí ji dát do Dvorany Veletržního paláce, tedy do míst, kde byla v roce 1928 poprvé vystavena. Podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy není vyloučeno, že časem dvacítku pláten do Japonska vyvézt dovolí:

"Nabízejí samozřejmě velkorysé podmínky k výstavě, nicméně naší prioritou a prioritou hlavního města Prahy je umístit Slovanskou epopej v Praze."

Plátna o českých a slovanských dějinách jsou skoro 50 let vystavena na zámku Moravský Krumlov, který je podle památkářů i radních Prahy zchátralý. Malíř Alfons Mucha Praze Epopej daroval pod podmínkou, že pro ni vystaví nový pavilon. Místo se pro ní stále hledá.