Hlasovat se bude v neděli

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Přechodná vláda schválila své programové prohlášení a její předseda Jan Fischer tak mohl požádat šéfa Poslanecké sněmovny o svolání schůze, na níž by poslanci hlasovali o vyslovení důvěry kabinetu.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Přechodný kabinet Jana Fischera požádal Poslaneckou sněmovnu o důvěru se seznamem svých priorit. Premiér se zatím nerozhodl, zda vláda své programové prohlášení zveřejní před tím, než jej předloží sněmovně. Hlavní body ale připomněl:

"Priority nebudou žádným překvapením: dokončení předsednictví, rozpočet nepřesahující deficit 170 miliard korun, to znamená cca 5 procent deficitu na hrubém domácím produktu, a zachování klidného chodu, efektivního chodu státní správy do období předčasných voleb."

Premiér Fischer další body neupřesnil s tím, že si chce rozmyslet, zda s nimi dříve seznámí zákonodárce nebo veřejnost:

"To prohlášení vlády, protože nevychází z žádných koaličních dohod ani z volebních programů, bude velmi stručné, velmi sevřené. O tom, kdy a zda-li ho zveřejníme ještě předtím než ho sdělíme těm, kterým je určeno, to jest poslancům sněmovny, o tom se ještě poradíme a rozhodneme."

Jan Fischer věří, že vláda důvěru získá. Už proto, že obsah programového prohlášení svého kabinetu konzultoval s předsedy ODS, ČSSD a Strany zelených, které navrhly kandidáty na ministry v jeho vládě. Sociální demokraté a zelení mu dali náměty, jež měl při sestavování programu vlády zohlednit. Většinu připomínek kabinet akceptoval, řekl premiér. Připustil ale, že o některých bodech se ještě bude jednat, například o otázce privatizace pražského letiště, kterou chce ČSSD zastavit:

"My jsme se do naprosté většiny těch doporučení dovedli vejít, protože nám mentálně ani jinak nedělala potíže. Jsou tam některé body, o kterých bude určitě řeč - privatizace letiště, ale je jich jen minimum. Programové prohlášení je dokumentem, který charakterizuje vůli vlády splnit tyto úkoly podle jejího nejlepšího vědomí a svědomí. S tím předstoupí před Poslaneckou sněmovnu a věřím pevně, že důvěru získá."

Bude k tomu mít šanci v neděli 7. června. Právě na tomto termínu se v úterý premiér Fischer dohodl s předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem. Ten zvolené datum odůvodnil tím, že vláda musí předstoupit před sněmovnu do třiceti dnů od jmenování a neděle 7. června je v této lhůtě posledním dnem. Prezident Václav Klaus totiž kabinet jmenoval 8. května. Podle Miloslava Vlčka je toto datum dobré i proto, že už bude po volbách do Evropského parlamentu:

"Bohužel ten termín z Ústavy musíme dodržet, a proto jsme našli toho sedmého. Toho jsem chtěl docílit, aby se nestalo, že se sněmovna zablokuje nějakými předvolebními proslovy něbo nějakými výstupy, abychom se věnovali jen a pouze programovému prohlášení."

K termínu schůze Miloslav Vlček řekl, že "představitelé politických stran tím nejsou nadšeni, ale akceptují tento termín, a tak doufá, že nedojde k žádným obstrukcím".