Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Irské odmítnutí Lisabonské smlouvy bylo v pondělí hlavním tématem jednání summitu Visegrádské čtyřky v Praze. Premiér Mirek Topolánek se s premiéry Polska, Slovenska a Maďarska shoduje, že by tato otázka neměla paralyzovat chod Evropské unie:

Foto: ČTK
Irské odmítnutí Lisabonské smlouvy bylo v pondělí hlavním tématem jednání summitu Visegrádské čtyřky v Praze. Premiér Mirek Topolánek se s premiéry Polska, Slovenska a Maďarska shoduje, že by tato otázka neměla paralyzovat chod Evropské unie:

"My se obáváme všichni toho, aby následující Evropská rada a následující měsíce právě problémy institucionálního charakteru a problémy s lisabonskou smlouvou nezakryly, nepřekryly, nepotlačily témata, o kterých si myslíme, že mají dominovat evropské agendě. To jsou témata praktická, ať už se týkají energetiky, případně témat jiných."

Nicolas Sarkozy a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Premiéři se také vyjádřili k situaci kolem Lisabonské smlouvy. Irské "ne" smlouvě podle nich není třeba dramatizovat, ale ani bagatelizovat. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se pražského jednání účastnil, řekl, že hlavní je zabránit krizi a nenechat vyhloubit příkop mezi zeměmi, které smlouvu přijmou a které ne. Česká republika podle něj počítá s tím, že se začátkem jejího předsednictví lisabonská smlouva platit nebude:

"Jestli je tu nějaká země, která České republice rozumí, je to Francie. Francie řekla NE v roce 2005 euroústavě. Naši čeští přátelé potřebují čas, aby si to v rámci koalice a možná i v rámci opozice probrali. Ten čas jim musíme dát."

Jediný čelný představitel unijního státu, který přivítal irské "ne" reformní smlouvě, byl český prezident Václav Klaus. Podle něj rozhodnutím irských voličů projekt lisabonské smlouvy skončil a v ratifikaci již nelze pokračovat. Výsledek označil za "vítězství svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií".


Věra Jakubková a Olga Zubová,  foto: ČTK
Poslanecký klub zelených v úterý jednal o situaci ve straně. Předseda strany Martin Bursík se pokoušel přesvědčit poslankyně Věru Jakubkovou a Olgu Zubovou, aby neodcházely z poslaneckém klubu. Oběma političkám vadí, že mezi zelenými údajně vázne komunikace. Předsedkyně klubu Kateřina Jacques dokonce v pondělí odstoupila z funkce. Po jednání odbojné poslankyně sdělily, že pokud budou splněny čtyři podmínky, z klubu nejmenší vládní strany neodejdou. Martinu Bursíkovi daly týden na jejich projednání. Chtějí, aby schůze klubu byly otevřené a poslanci víc respektovali usnesení republikové rady. Na jednotlivých rozhodnutích klubu by se podle Olgy Zubové měli domluvit všichni jeho členové:

"Naše hlasování často dopadají 4 : 2, a pak jsou prezentována jako hlasování v klubu, která prošla. My bychom rády, aby to, co je prezentováno jako stanovisko klubu, bylo to, k čemu dospějeme konsensem, nikoliv hlasováním."

Koaliční partneři přistupují k problémům zelených s pochopením, ale na druhé straně se jim nelíbí, když poslankyně Zubová a Jakubková někdy hlasují společně s opozicí. Podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře však stejný problém musí vyřešit všechny koaliční strany:

"Nepochybně to problém je. Vidíme, že v každé z koaličních stran je jeden, dva, tři poslanci, kteří občas, při některých příležitostech hlasují s opozicí. To samozřejmě není nic příjemného, ale já pevně věřím, že to zvládneme a že po nějakých jednáních se dobereme do stavu, kdy takové věci se nebudou opakovat."


České tržnice zaplavuje podle celní správy stále více padělků značkového zboží. Od ledna do začátku června zadrželi celníci přes milion kusů oděvů, bot, cigaret, hodinek nebo kuchyňských spotřebičů s falešnými ochrannými známkami za 1 miliardu a 800 milionů korun. Celní správa v této souvislosti kritizuje některé státní zástupce. Podle ní si neuvědomují, že jde o boj s organizovaným zločinem. Někteří žalobci nám neumožňují, abychom padělky zadrželi, říká šéf sekce pátrání a dohledu generálního ředitelství cel Miroslav Nováček:

"V případě, že zjistíme, předem zadokumentujeme, že na některém prodejním místě se nacházejí padělky, a v případě, že není přítomen prodejce nebo provozovatel tržnice, je možné za pomocí nástrojů trestního řádu ve spolupráci se státním zastupitelstvím se dostat i do takovýchto prostor."

Celníci zkoušejí novou taktiku. Místo namátkových kontrol dohlížejí přímo na tržnicích dlouhodobě, protože jednorázové zabavení zboží prodejce příliš nepoškodí. S určitými ztrátami totiž počítají.


Česká fotbalová reprezentace,  foto: ČTK
Čeští fotbalisté se s evropským šampionátem rozloučili už v základní skupině. V boji o čtvrtfinále prohráli s Tureckem 2:3, přestože ještě patnáct minut před koncem zápasu vedli 2:0. Soupeři pomohla první kontaktní branka a pak hrubá chyba celý zápas skvěle hrajícího brankáře Petra Čecha, která znamenala vyrovnání.

"Tenhle tým měl na to, aby bojoval ve čtvrtfinále a určitě rovnocenně s Chorvatskem. Pro některé to byl poslední zápas, a myslím si, že kluci, kteří oznámili, že končí, si zasloužili lepší konec. Bohužel, když člověk udělá chybu, má si ji umět přiznat, a tahle chyba rozhodla prakticky o tom, že jedeme domu,"řekl Petr Čech.

Pro trenéra Karla Brücknera to byl poslední zápas v roli trenéra české reprezentace. Spolu s ním končí také útočník Jan Koller, záložník Tomáš Galásek a brankář Jaromír Blažek, rezignaci oznámil i manažer reprezentace Vlastimil Košťál.