Přehled tisku

Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Předseda ČSSD Jiří Paroubek podle Mladé fronty Dnes připouští, že o lisabonské smlouvě, která má reformovat Evropskou unii po jejím rozšíření, by se i v Česku mohlo rozhodovat v referendu. Paroubek si od toho slibuje, že by pak na svou stranu mohl získat některé rebely z řad ODS a s jejich pomocí vyslovit koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS) nedůvěru.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Předseda ČSSD Jiří Paroubek podle Mladé fronty Dnes připouští, že o lisabonské smlouvě, která má reformovat Evropskou unii po jejím rozšíření, by se i v Česku mohlo rozhodovat v referendu. Paroubek si od toho slibuje, že by pak na svou stranu mohl získat některé rebely z řad ODS a s jejich pomocí vyslovit koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS) nedůvěru. Podle listu Paroubek zvažuje, že referendum by mohlo být spojeno s předčasnými volbami, jež by se mohly konat na podzim. Zatímco Paroubek věří, že lidé by smlouvu v referendu schválili, její kritici míní, že všelidové hlasování by jim dalo šanci dokument zamítnout. Česko, jež od počátku tohoto roku předsedá šest měsíců EU, smlouvu dosud neratifikovalo. Rozhodovat o ní má parlament.


Nový fond, který by měl shromáždit v přepočtu až 60 miliard korun pro zajímavé nákupy v době krize, zakládá podle Hospodářských novin nejbohatší Čech Petr Kellner a jeho PPF společně s italským gigantem Generali. Při startu bude nový fond disponovat řádově stovkami milionů eur a postupně dá dohromady kolem dvou miliard eur," citují Hospodářské noviny zdroj informovaný o chystané operaci. Akce je v souladu s tím, co sdělil v nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny spolumajitel PPF Jiří Šmejc. Podle něj budou fondy kombinovat vlastní peníze skupiny s penězi investorů.


Deníky komentují rušení zdravotních poplatků. Pokud má podle Lidových novin rušení zdravotních poplatků v krajích něco symbolizovat, pak "zvrhlost ekonomického myšlení Lidového domu". "Místo stavění silnic rozpustíme peníze po třiceti korunách mezi pacienty," poznamenává autor komentáře. Poplatková válka je dočasné vítězství ČSSD. Pacientům to vítězství zhořkne. Zásahy socialistů už teď přinášejí nechtěné, ale logické výhody podnikatelům. Brzy se vytvoří nové fronty všude a v systému vzniknou nové, skryté a později viditelné deficity, které nezaplatí socialisté, nýbrž daňoví poplatníci. Pacientům zůstane zdravotnictví, jak ho dobře známe: zdravotnictví nedostatku, úplatků a dluhů, píše komentátor Mladé fronty Dnes.


Dosud platné energetické koncepce sice počítají s tím, že Česko nadobro skončí s těžbou uranu, ale vše může být jinak. Státní podnik Diamo, který provozuje v Dolní Rožínce na Žďársku jediný uranový důl v EU, se obrátil na ministerstvo průmyslu s prvním předběžným návrhem na obnovení těžby ve Stráži pod Ralskem. Jak píší Hospodářské noviny, ve Stráži a okolí je jedno z největších ložisek v Evropě. Těžilo se zde už od 60. let, ale kvůli velkým ekologickým škodám a rozpadu sovětského bloku stát doly zavřel. Stát by na uranu mohl nyní vydělat daleko víc než v 90. letech. A zastánci těžby vidí příležitost v tom, že se nyní hledají alternativy k ruskému plynu a jaderná energetika zažívá renesanci. Jak řekl šéf Diama Jiří Jež, při dnešních cenách je pod Stráží surovina za 500 miliard korun.


Dana Kuchtová  (vlevo) a Olga Zubová,  foto: ČTK
Po měsících poměrného klidu se u zelených opět zvýšilo napětí. Právo píše, že exministryně školství a bývalá první místopředsedkyně Dana Kuchtová s 35 kritiky šéfa strany Bursíka založila vnitrostranickou frakci. Ta začala vytvářet paralelní strukturu vůči předsednictvu, které po zářijovém vítězném sněmu plně ovládá Martin Bursík. Do frakce vstoupily mimo jiné i poslankyně Zubová a Jakubková. V prohlášení frakce stojí, že strana účastí ve vládě obětovala svou podstatu, rezignovala na zelené programové priority. K výzvě se naopak nepřidal asistent Zubové Matěj Stropnický. Ve straně, která se pohybuje na hraně volitelnosti, by se podle něj neměly frakce vytvářet. Podle Bursíka nemá frakce programový základ a tvoří ji lidé, kteří se chtějí dostat na volitelná místa do Evropského parlamentu.


Zleva poškození Jaroslava a Jan Čermákovi a Jaroslava Trojanová před jednáním brněnského krajského soudu,  foto: ČTK
Hospodářské noviny v komentáři chválí soudce Michala Ryšku z brněnského krajského soudu, který minulý týden rozhodl, že třebíčská nemocnice bude muset za záměnu holčiček Nikoly a Veroniky po jejich narození v prosinci 2006 vyplatit jejich rodinám celkové odškodné ve výši 3,3 milionu korun. Komentátor označuje rozsudek za správný, přísný a spravedlivý a nemocnici vyzývá, aby se neodvolávala. "Už tak rodinám z Třebíčska ztížila život víc než dost," dodává.


Foto: ČTK
Přestože od ledna mají řidiči povinnost volat k dopravním nehodám policii jen v případě, že došlo ke zranění nebo škoda při nehodě překročila 100 tisíc korun, vyjíždí policie k téměř stejnému počtu bouraček jako dřív. Jak píše deník Právo, lidé si totiž myslí že výši škody nedokážou odhadnout správně, neshodnou se na tom, kdo je viníkem nehody, nebo o nové vyšší hranici pro volání policie nevědí. Policie za zbytečný výjezd k nehodě žádné pokuty neuděluje, například v Rakousku se ale v takovém případě platí 360 eur.


Tržnice s textilem z Asie
Západočeské pohraničí zřejmě brzy přijde o jeden ze svých novodobých koloritů - obří asijské tržnice. Jak uvádí Právo, zákazníků ze sousedního Německa ubývá každým rokem, takže se vietnamští trhovníci stěhují do kamenných obchodů do velkých měst. Ti méně majetní si hledají práci. Příkladem je tržnice v Potůčkách v Krušných horách. V dobách rozkvětu tu bylo přes dvě stě prodejních stánků. V poslední době deset obchodníků stánky vrátilo. Dopad na trhovce na české straně má ale i vývoj u sousedů, kde mnohé věci jsou už levnější než v Česku. Navíc v Německu přitvrdily podmínky pro vyplácení sociálních dávek.


Jednadvacet tisíc. Takový je počet ukradených mobilních telefonů, které si lidé nechali během posledních šestnácti měsíců zablokovat na policejních služebnách. Jak píší Lidové noviny, vysoké číslo svědčí o tom, že nová služba je v Česku stále populárnější. Okradení sice většinou svůj mobil nedostanou zpět, ale policie ve spolupráci s mobilními operátory přístroj vyřadí z tuzemských sítí. Podle kriminalistů pomohla novinka výrazně snížit počet krádeží mobilů.