Týden v ČR

0:00
/
0:00

Rakouská vláda ve středu rozhodla, že kvůli jihočeské jaderné elektrárně Temelín zatím nepodá na Česko mezinárodněprávní žalobu. Vláda ve středu odložila balík změn v daňových i sociálních zákonech, které jsou součástí první etapy reformy veřejných financí. "Modrá, nikoli zelená planeta" - to je název knihy prezidenta Václava Klause, v níž polemizuje s názory, že je nejvyšší čas kvůli oteplování změnit chování lidstva.

Rakouská vláda ve středu rozhodla, že kvůli jihočeské jaderné elektrárně Temelín zatím nepodá na Česko mezinárodněprávní žalobu. Do Prahy ale posílá diplomatickou nótu, podle níž česká strana nesplnila všechny podmínky pro uvedení elektrárny do komerčního provozu, vyplývající z ujednání v Melku.

Vídeň tímto odolává tlaku protitemelínských aktivistů, kteří opakovaně organizují blokády na stále větším počtu rakousko-českých hraničních přechodů právě proto, aby donutili rakouskou vládu Česko žalovat. Pokud do čtyř týdnů nebude podána žaloba, měly by se podle aktivistů blokády rozšířit na všechny přechody.

Názor rakouské vlády, že česká strana neplní dohody z Melku pokud jde o provoz Temelína, odmítl mluvčí elektrárny Václav Brom:

"My jako provozovatel elektrárny Temelín jsme splnili všechny úkoly, které na nás v rámci procesu z Melku státní úřad, který byl garantem za českou stranu, nakladl."

Oficiálně chce Praha na rakouskou nótu reagovat až poté, co ji prostuduje. Nicméně české ministerstvo zahraničí ocenilo názor rakouské vlády, že blokády hranic nepřispívají přátelskému dialogu. Česká republika podle premiéra Mirka Topolánka považuje melkský proces za naplněný a nabízí rakouské straně další spolupráci:

"Nabízíme rakouské vládě a rakouské straně pokračování bezpečnostního dialogu na vyšší úrovni. Česká vláda již dříve ratifikovala informační dohodu, která přináší takový vyšší stupeň spolupráce. A na rozdíl od dohody z Melku je dohodou podle mezinárodního práva. Věříme, že ji brzy ratifikuje i rakouská strana."


Premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Vláda ve středu odložila balík změn v daňových i sociálních zákonech, které jsou součástí první etapy reformy veřejných financí. O celém reformním balíku chce kabinet rozhodnout příští středu. Reforma by měla v následujících letech ušetřit státnímu rozpočtu desítky miliard korun. Premiér Mirek Topolánek míní, že vládní strany ještě svedou mezi sebou tvrdý boj o definitivní podobu reformy. Premiér zopakoval, že pokud reforma neprojde, povede to k hlasování o důvěře vlády:

"Když se nám nepodaří schválit tyto parametrické změny, tak se nám bude těžce sestavovat rozpočet, který jsme slíbili. A je jasně v koaliční smlouvě napsáno, že když nebudeme moci sestavit reformní rozpočet, to znamená s nižším schodkem než pro letošní rok, tak s tím zákonem o státním rozpočtu spojíme jiný zákon, kde vyjádříme vůli spojit s tím hlasování o důvěře, a ten se pokusíme neprojednat, vyvolat předčasné volby."

Sociální demokraté vládní reformu veřejných financí rozhodně nepodpoří. Vadí jim, že byli postaveni před hotovou věc. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach upozornil, že vláda s opozicí o reformě vůbec nejednala:

"Jestliže přijde s něčím hotovým a řekne, že se bude hlasovat buď ano nebo ne, tak nemůže čekat žádnou podporu, byť o některých věcech, jednotlivostech by bylo možné jednat. Myslím ale, že nakonec si vláda sama najde způsob, jak uspokojit Tlustého, jak uspokojit Melčáka a možná i některé zelené."


Václav Klaus,  foto: ČTK
"Modrá, nikoli zelená planeta" - to je název knihy prezidenta Václava Klause, v níž polemizuje s názory, že je nejvyšší čas kvůli oteplování změnit chování lidstva. "Moje kniha není o měření teploty, ale o omezování svobody", řekl při jejím křtu Václav Klaus. Zároveň upozornil, že nechce "lézt do zelí" klimatologům a meteorologům. Hysterické výzvy ke změnám chování kvůli měnícímu se klimatu podle něj pouze straší veřejnost:

Foto: ČTK
"Jde hlavně a daleko více o to, zda se na globálních klimatických proměnách podílí svou činností člověk, respektive je-li jeho vliv na tyto věci takový, aby k tomu právě dnes vznikala ta hysterie, která vzniká a jestli je nutné, abychom právě dnes v této chvíli dělili věci, měnili člověka, jeho chování, lidskou společnost, vynakládali obrovské náklady, jejichž efekty budou viditelné nebo neviditelné nebo dokonce negativní, záporné třeba za sto let."

Před kavárnou, kde se křest konal, čekali na prezidenta aktivisté z ekologické organizace Greenpeace. V gumové masce prezidenta tam jeden z nich přednášel o tom, že Země je plochá a žádný geograf nemůže říct nic jiného.

"My jsme chtěli pouze upozornit na to, že pan prezident je v této věci skutečně zcela mimo stávající vědeckou diskusi. Myslím si, že jeho utkvělá představa, že svět čelí jakémusi spiknutí po moci a slávě toužících klimatologů, zlovolných politiků a environmentalistů, je skutečně zcela nesmyslná. Myslím, že to lze přirovnat k tomu, jako kdyby někdo obviňoval lékaře, že v důsledku jejich spiknutí se zakazuje kouřit na veřejných prostranstvích,"

uvedl Jan Rovenský z Greenpeace.