Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká kultura zaznamenala mimořádný úspěch. Minulý pátek byl na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO zapsán mužský tanec verbuňk z Moravského Slovácka. Je to vůbec poprvé, co se na tento seznam Česká republika dostala.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec,  foto: ČTK
Z 15 na 14 let by se měla v Česku snížit hranice trestní odpovědnosti. Stanoví to nový trestní zákoník, kterému dali poslanci ve středu zelenou. Důvody, pro něž je třeba snížit věkovou hranici trestní odpovědnosti, jsou podle ministra spravedlnosti Pavla Němce zjevné - mladí lidé už ve 14 letech dobře vědí, kdy se dopouštějí trestné činnosti: "Zkušenosti minulých let ukázaly, že i tito mladiství pachatelé jsou schopni páchat trestnou činnost promyšleně, mnohdy si vytvářejí i falešné alibi, mnohdy jsou schopni i zahlazovat své stopy, mnohdy páchají tuto trestnou činnost organizovaně, ve spolupachatelství. Čím dál, tím více se tedy způsob páchání této trestné činnosti podobá trestné činnosti dospělých."

Nový trestní zákoník počítá i s tím, že tresty za vraždu a další závažné trestné činy budou přísnější. Zavádí i některé nové trestné činy, například neposkytnutí pomoci oběti dopravní nehody nebo sexuální obtěžování. Trestné má být také zveřejnění nahrávek natočených skrytou kamerou. Novým druhem trestu se stane i domácí vězení. Jiří Pospíšil, stínový ministr spravedlnosti za ODS říká, že je to velký průlom: "V tuto chvíli máme přeplněné věznice a dlouhodobě bude třeba uvažovat o alternativních trestech. Právě domácí vězení je jednou z možných alternativ pro mírné tresty, respektive pro pachatele, kteří spáchají mírnou trestnou činnost."

Do zákona se dostal i paragraf, který podle lidovců vlastně legalizuje eutanazii. Nový trestní zákoník totiž u trestů za eutanazii nestanoví minimální sazby, a to lidovce rozhořčilo, což ostatně konstatoval i jejich předseda Miroslav Kalousek: "To, že nová právní norma zavádí beztrestnost eutanazie je podle našeho názoru otevření Pandořiny skříňky. Společnost si hraje s rizikem, jehož konce nemůže dohlédnout."

Ministr Němec však s Kalouskovým názorem nesouhlasí: "Vidím rozdíl mezi tím, jestli někdo někoho usmrtí na žádost, a myslím si, že to je méně závažné jednání, které ovšem nadále zůstává trestné, a mezi trestným činem vraždy. Je velký rozdíl mezi tím, pokud někdo někoho usmrtí na jeho žádost, přičemž se jedná o těžce, nevyléčitelně nemocnou osobu, a činem, kdy si na vás někdo počká, zastřelí vás nebo vám píchne kudlu do zad."

Pokud nový trestní zákoník schválí také senátoři a podepíše prezident republiky, bude platit od ledna 2007.


Restituční tečka se neposouvá, protože poslanci odmítli návrh svého lidoveckého kolegy Jana Grůzy. V praxi to znamená, že lidé mohou své zbývající restituční nároky uplatňovat jen do konce letošního roku. Poslanec Grůza lituje toho, že zásluhou hlasů sociálních demokratů a komunistů jeho návrh neprošel: "To znamená, že prvního ledna příštího roku nastupuje období, kdy oprávněné osoby nebudou již mít nárok na vydání náhradního pozemku, ale platí jim dál nárok na finanční vyrovnání. Všechny oprávněné osoby tedy v podstatě mají od nového roku jen nárok na finanční náhradu."

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik je ale rád, že bude restituční tečka na konci tohoto roku platit. Podle něj měly být tyto nároky ukončeny už dávno: "Tím, že se z těch podílů stalo zboží, že bylo možno to obchodovat, tak se otevřela cesta spekulantům a vyústilo to až v tu aféru, která vedla k pádu ministra zemědělství Petra Zgarby. My jsme tedy pro to, aby restituční tečka platila."

Ministr zemědělství Jan Mládek ještě uvažuje o zvýhodnění lidí s nevyřešenými restitučními nároky na pozemky, pokud o ně budou chtít po restituční tečce soutěžit v dražbách.


Foto: ČTK
Česká kultura zaznamenala mimořádný úspěch. Minulý pátek byl na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO zapsán mužský tanec verbuňk z Moravského Slovácka. Je to vůbec poprvé, co se na tento seznam Česká republika dostala.

Mužský sólový, skočný, improvizovaný tanec se staletou tradicí, doprovázený zpěvem - tak charakterizují verbuňk odborníci. Počátky verbuňku spadají do 18. století, kdy jej tančili mladí odvedenci na vojnu, "...když se ještě násilně verbovalo na vojnu, jako projev vzdoru a trochu i zoufalství těch chlapců. Ale má i řadu jiných funkcí. Je to projev vitality a na druhé straně i radosti, když se verbovalo při hodech a tanečních zábavách. Chlapci se samozřejmě předváděli jako vynikající tanečníci. Má to ale i trošku erotický podtext,"říká etnolog Karel Pavlištík, sám verbíř a znalec verbuňku, který se dodnes tančí po celém Moravském Slovácku.

Karel Pavlištík stál před dvaceti lety u zrodu soutěže ve verbování, která je každoročně součástí Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. Zúčastnily se jí už stovky verbířů, například Ladislav Šimeček z Kyjova. Verbuňk tam podle něj tancují všichni: "A není to jenom souborová záležitost, ale v našem městečku se naštěstí drží tradiční kultura. Takže tam verbují i ti, kteří nechodí do toho organizovaného folkloru, ale prostě tak žijí. Staří lidé i mladí kluci."

O zápis verbuňku na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO, na němž je nyní devadesát položek, usilovala Česká republika dva roky. Kromě verbuňku byla na tento seznam zapsána například i slovenská fujara.