U obce Lipnice v jižních Čechách ve středu dopoledne skončila nepovolená technoparty

Technoparty CZECH TEK 2000, na kterou se v pátek večer sjelo do malebné jihočeské vesničky Lipnice na Českobudějovicku asi 7000 mladých lidí z řady evropských zemí, skončila ve středu dopoledne. Podrobnosti připojuje Hanka Bakičová.

Všichni účastníci techno party v Lipnici na Českobudějovicku uposlechli úterní výzvu Věry Jindrové, starostky obce Jílovec do jehož katastru Lipnice patří a do dvanácti hodin opustili soukromý pozemek. Policisté během celé akce nemuseli zasahovat a již znají její organizátory, kteří budou možná trestně stíháni. Potvrdila to mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková.

" Policie s maximální intenzitou pátrala po organizátorech akce s cílem řádnou právní cestou zajistit náhradu způsobených škod a případné trestní právní postihy. S tím, že v současné chvíli organizátoři už nejsou pro policii neznámí."

Po účastnících Technoparty zůstal třicetihektarový pozemek se zbytky zdupané trávy, vyjetými kolejemi a hromadami sezbíraných odpadků. Podle straostky Věry Jindrové bude úklid stát několik set tisíc korun. Zároveň musí obec podle ní zajistit studii kvality podzemních vod, pravděpodobně zasažených obrovským množstvím biologického odpadu. Začátek techno party už dříve starostka přirovnala k náletu žravých kobylek. Po celou dobu nepovolené akce obtěžoval obyvatele i rekreanty velký hluk. Vznikly i škody na soukromých pozemcích a přilehlém pšeničném poli, které jejich majitelé zatím vyčíslili na 200 000 korun. Vinu za škody si nyní jako horký brambor přehazují úřady a policie. Podle starostů okolních obcí měla policie proti mladým lidem okamžitě a razantně zakročit. Představitelé policie jsou však jiného názoru. Jiří Hájek z ministerstva vnitra k tomu uvedl.

"Služební zákrok směřující k rozpuštění shromáždění může policie provádět pouze na základě rozhodnutí příslušného orgánu. V tomto případě obecního úřadu v Lipnici. Bez tohoto rozhodnutí může policie rozpustit pouze takové shromáždění, které nebylo oznámeno a jestilže jeho účastníci prokazatelně páchají trestné činy a nápravu se nepodařilo zajistit zákrokem proti jednotlivým pachatelům. Policie zasahovala proti jednotlivým pachatelům přestupků případně trestních činů, ale ten impuls musí vyjít z obecního úřadu."

Na stranu starostů se postavil i poslanec za ODS Miroslav Beneš. Uvedl, že z jejich pověření požádá o schůzku s ministrem vnitra Stanislavem Grossem, na které bude požadovat nejen vysvětlení postupu v případě Lipnice. "Zajímá mne, jak mají obce při podobných nelegálních akcích postupovat," uvedl Beneš. Techno party je podle něj důkazem, že ministerstvo není navzdory proklamacím dostatečně připraveno na očekávané demonstrace při zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze.

Autor: Hanka Bakičová
spustit audio