Učitelka, honorární konzulka i organizátorka krajanských akcí. Veronika Macleod se ve Skotsku nenudí

Veronika Macleod

Poprvé přijela do Skotska jako studentka, aby si procvičila angličtinu a také si trochu přivydělala. Pak jezdila každé léto, až nakonec v zemi zůstala. Veronika Macleod žije ve Skotsku už 20 let a za tu dobu stihla udělat i řadu věcí pro české krajany. Založila českou školu, kde stále učí, spustila a spravuje informační web Skotsko.co.uk a před třemi lety se stala i honorární konzulkou v Edinburghu.

„Úřední hodiny mám každý čtvrtek dopoledne. Pronajala jsem si dům od svého studenta češtiny Dena Mathera, který měl manželku Češku. Takže u něj u něj v domě, v jeho krásné jídelně, úřaduji. Jezdí tam za mnou krajané z celého Skotska, když třeba potřebují ověřit podpis pro české úřady a instituce. Anebo když turisté ztratí pas, tak jim můžu vydat náhradní cestovní doklad,“ popisuje Veronika Macleod svou práci na honorárním konzulátu.

Foto: archiv Veroniky Macleod

Tuto dobrovolnickou činnost, která je vykonávána bez nároku na odměnu, musí přitom skloubit se svým zaměstnáním učitelky. Veronika Macleod na Edinburské univerzitě učí češtinu pro cizince. Kromě toho učí na české škole, kterou založila původně kvůli své dceři, protože si přála, aby dobře znala jazyk a kulturu svých předků.

„V Edinburghu učíme děti dvakrát do měsíce - v sobotu. Moje vize ale tehdy byla mít pobočky po celém Skotsku. A to se splnilo, takže máme skvělé učitelky v pěti městech po Skotsku,“ konstatuje.

Ve Skotsku podle ní žije odhadem kolem šesti až 10 tisíc Čechů. Je mezi nimi spousta rodin s dětmi a řada z nich tak dojíždí do škol do velkých měst o sobotách nebo nedělích. V současné době je to zhruba stovka dětí.

„Nezapomínáme ale ani ty, kteří třeba nemůžou dojíždět. Díky covidu jsme začali učit on-line, takže učíme děti i po celém Skotsku on-line, hlavně starší děti a vlastně jsme to potom rozšířili i do celého světa,“ popisuje.

Všude jsou české stopy

Veronika Macleod se ale kromě učení  a úřadu dlouhodobě věnuje také životu komunity českých krajanů ve Skotsku. Organizuje pro ně různé kulturní a společenské akce.

Foto: archiv Veroniky Macleod

„Začala jsem každý únor slavit den Čechů žijících v zahraničí. Teď jsme měli už třetí ročník a tam vždycky pozvu kolem stovky krajanů a vlastně shrnu naši práci za ten rok. Pořádáme také různé přednášky a workshopy. Máme tam i komunitu emigrantů z roku 1968, ti nám rádi pomáhají a účastní se těch akcií.“

„A co se týče té naší kultury, je tam československý soubor Lipa a studnička, kteří ve spolupráci se mnou zatancují na akcích. Protože rádi propojujeme kultury, dělali jsme třeba skotsko-české společenské setkání. Půlka akce byly skotské tance ceilith a půlka byly slovanské. A pozveme vždycky jak česky, tak anglicky hovořící krajany,“ přibližuje.

Velký zájem je podle Veroniky Macleod o akce pro děti. „Asi největší zájem je každý rok o mikulášskou besídku. Bývaly časy, kdy jsme měli třeba 140 dětí, teď jsou to jen rodiny, které pravidelně dochází do české školy. Protože už jsem neměla sílu vlastně organizovat to pro děti z celého Skotska. Bývaly časy, kdy jsem v obýváku dělala 140 balíčků. Ale jak se rozrostla škola, přidal se konzulát a organizace všech akcí, nemám na to sílu a čas,“ přiznává.

Nejvíc českých krajanů žije podle ní v  Edinburghu, Glasgow a kolem Aberdeenu. „Češi jsou vlastně všude a všude jsou české stopy. Já to všechno sbírám, sepisuji historické stopy, příběhy našich krajanů, emigrantů, všechno to dávám na web Skotsko.co.uk. Také každý rok sepisuji newslettery, kde uvádím, co všechno děláme."

„Naše komunita má ve Skotsku velkou historii, třeba přede mnou asi 20 let vydávaly takové newslettery dámy, které tam emigrovaly kolem roku 1968 a měly tam charitu. Vlastně i za druhé světové války tam dobře fungovala česká komunita. Z té doby taky máme spoustu informací, co se tam dělo a jaké akce se tam pořádaly,“ dodává Veronika Macleod.

Na webu Skotsko.co.uk, ale i na facebooku najdou zájemci všechny důležité informace, jak úřední, školské, tak i o různých akcích a zajímavostech týkajících se české komunity. Užitečné informace tam najdou i čeští turisté, kteří se vydávají do Skotska.