Události

Národní budova v new Yorku, photo CTK

Za symbolický jeden dolar získala před časem Česká republika od krajanských spolků ve Spojených státech Národní budovu na newyorském Manhattanu. Po rekonstrukci, která si do konce roku 2004 vyžádá přes tři sta milionů korun, se budova stane reprezentačním sídlem českých i krajanských institucí. Bližší informace má Milena Štráfeldová:

Národní budova v New Yorku - hradní stráž,  photo CTK
Národní budovu postavili ze svých sbírek čeští krajané v New Yorku na konci 19. století. Vedle tzv. Bohemian Hall v Queensu byla po dlouhá desetiletí centrem českého krajanského života. V současnosti je ale ve zchátralém stavu a krajanské komunity nemají dostatek prostředků na její rekonstrukci. Přes odpor určité části krajanů se proto krajanské spolky rozhodly budovu prodat vládě výměnou za její obnovu. Rekonstrukci o tomto víkendu zahájila Hudba Hradní stráže a Policie ČR:

"Vláda České republiky zásadně přehodnocuje svůj vztah ke krajanům v v zahraničí..."

uvedl při slavnostním předání budovy, kterého se zúčastnilo i několik set našich krajanů, ministr kultury Pavel Dostál. Ve zrekonstruované Národní budově najde své sídlo generální konzulát České republiky, České centrum, bude tu i česká restaurace a uvažuje se také o zřízení Muzea Antonína Dvořáka. Celé jedno patro budovy budou využívat krajanské spolky. Předseda Československého ústavu zahraničního Jaroslav Šlápota je přesvědčen, že obnovení Národní budovy na Manhattanu bude mít velký vliv na celé krajanské hnutí v Americe:

Národní budova v New Yorku - ministr Dostál,  photo CTK
"Budou se zase mít kde scházet v důstojném prostoru, budou v neustálém kontaktu s našimi státními zástupci a myslím si, že to bude velice vstřícný a dobrý krok ke krajanské komunitě nejenom v New Yorku, ale vůbec ve Spojených státech."

Rekonstrukce Národní budovy není však jedinou velkou akcí, které se naši krajané v Americe účastní. Ivan Dubovický z ministerstva zahraničních věcí, který několik let působil na našem zastupitelském úřadě ve Washingtonu a byl s krajany v úzkém kontaktu, upozorňuje na další připravované stavby:

"Obrovskými projekty jsou například dva v Texasu, z nichž jeden je postavení budovy na umístění Českého centra v Houstonu a druhý, ještě větší, jehož přibližná cena je odhadována na třináct milionů dolarů, je zřízení rozsáhlého areálu v La Grange v Texasu, který by měl trošku připomínat náš rožnovský skanzen a který by měl být místem, kde by se prezentovala třeba tradiční česká kultura, ale kam by i běžní Američané si mohli dojít pro jakékoli informace o České republice, ať už se jedná o kulturu, nebo třeba i možnosti obchodních výměn."