Ukecaný premiér

Zeman zahájil hon na Viktora Koženého, přibližně v tomto duchu hodnotí pozorovatelé výrok premiéra, že na nejznámější symbol českých tunelářů byl vydán na žádost vlády mezinárodní zatykač. Pozorovatelé samozřejmě hned připomínají, že vláda žádnou takovou žádost nemůže vznést a že zatykač může vydat pouze soud. Jak uvádí Zdeněk Vališ, i kdyby takový zatykač byl vydán, a to se zatím nestalo, premiér nenaznačil, jaký by to mělo efekt.

Vypadá to tak, že Miloš Zeman, jako už mnohokrát před tím, využil jakousi dílčí informaci, kterou si tvůrčím způsobem upravil, aby s ní vzápětí všechny lidi v blízkém i vzdáleném okolí patřičně šokoval. Především ale směřovala informace k onomu vzdálenému okolí, tedy k široké veřejnosti. Tentokrát coby další důkaz úspěšného průběhu akce čisté ruce. Premiér jistě ví, že vláda nemá co mluvit do toho, kdo bude zatčen. Chce se prostě zalíbit obecně sdílenému pocitu "zatočte s těmi gaunery". A tak mu opět pusa jede rychleji než přenosy v mozkových závitech.

Ponechme však stranou moralizování typu, že dává špatný příklad občanům, protože mnozí si po jeho slovech mohou myslet, že nad zákonem a soudem je tu hlasování vlády. Viktor Kožený asi bude skutečně obviněn. Proto by spíše než premiérovo předvolební agitační plácání bylo zajímavější ujasnit si některé otázky. V první řadě, z čeho by policie mohla Koženého obvinit? Tři hlavní české deníky, které mívají obvykle nejlepší informace, nejsou tentokrát v tomto ohledu žádným vodítkem. Sobotní Lidové noviny sice případu Kožený věnují celou stránku, ale rozebírají především premiérovu ukecanost. Právo cituje nejmenovaný policejní zdroj, že Kožený se asi určitých trestných činů dopustil. Pouze Mladá fronta Dnes je konkrétnější. Tvrdí, že na případu pracovala ekonomická kontrarozvědka dva roky a že Kožený způsobil téměř stomiliardovou škodu tím, že výnosy přesunul do zahraničí. Sto miliard je bezesporu úžasná suma, skoro šestina státního rozpočtu České republiky. Samozřejmě pouze soud by mohl rozhodnout, zda Železný spáchal trestný čin a stanovit rozsah případné škody, což implikuje další otázku. Je naděje, že by se do Česka vrátily nějaké peníze? To by určitě zajímalo hlavně čtvrt milionu drobných akcionářů Harvardského průmyslového holdingu, který je v likvidaci. Právníci jsou opatrní, ale teoreticky to prý možné je.

Viktora Koženého si ale hlídá také americký FBI. Ve Spojených státech čelí žalobám z podvodů za 135 milionu dolarů. Pokud by byli Američané úspěšnější, mohou se zahojit z následné exekuce jeho majetku. Na Českou republiku by už pak asi moc nezbylo. Tím je navozena jiná důležitá otázka. Jak dostat Koženého, dnes irského občana, z Bahamských ostrovů? V tomto ohledu nemá Česká republika téměř žádnou šanci. Praha by mohla Koženému pouze ztížit život tím, že by nikdy nemohl překročit hranice zemí, kde působí Interpol. Tam by byl na základě mezinárodního zatykače okamžitě lapen. Aby ho ale bylo možné postavit před český soud, muselo by mít Česko ještě s příslušnou zemí dohodu o vydávání stíhaných osob. To ale předbíháme událostem. Zatím nikdo obviněn nebyl. Dosud jediný rozsudek nad finančníkem Koženým vynesl podle amerického časopisu Fortune skotský herec Sean Connory. Nejslavnější představitel Jamese Bonda mu při případném setkání slibuje pěknou ránu pěstí.