Ukončení opoziční smlouvy

ČSSD bude jednat s ODS o ukončení opoziční smlouvy ke dni parlamentních voleb. Když se nedohodnou sociální demokraté vypoví smlouva jednostranně. Rozhodl o tom v sobotu ústřední výkonný výbor sociální demokracie. Politologové a představitelé Koalice už dříve návrh sociálních demokratů na ukončení smlouvy označili za předvolební gesto, smluvní partner Občanská demokratická strana míní, že rušit nyní smlouvu je mrhání časem. Skončí sama. Více Jaromír Marek.

Jen pro připomenutí, opoziční smlouva, tedy politická dohoda mezi dvěma nejsilnějšími stranami, vládní sociální demokracií a opoziční Občanskou demokratickou stranou, určuje dění na české politické scéně poslední čtyři roky.Dokument byl přijat po volbách do sněmovny v roce 1998 a zaručoval existenci menšinové vlády ČSSD.

Obě strany se při podpisu smlouvy zavázaly, že po dobu volebního období sněmovny žádná z nich nebude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě.

Názory na význam opoziční smlouvy se diametrálně rozcházejí. Podle některých umožnila vznik stabilní vlády, podle jiných zase zablokovala politické prostředí v ČR a nastolila v něm nestandardní poměry.

Ústřední výkonný výbor ČSSD nyní rozhodl, že smlouvu ukončí. Důvody vysvětlil předseda sociální demokracie Vladimír Špidla.

"Smlouva o stabilním politickém propstředí je politická dohoda, která vznikla pro řešení situace po volbách v roce 1998. Z tohoto důvodu jsme přesvědčeni, že její mandát končí. Vzhledem k tomu, že text je formulován způsobem, který umožňuje se domnívat, že by mohla pokračovat i po volbách, myslíme si, že je nezbytné smlouvu vypovědět. Je to výraz vůle respektovat volební výsledky, bez závazků z minulosti."

Občanská demokratická strana však o vypovězení smlouvy jednat nechce, podle ní je to zbytečné. Místopředseda Miroslav Beneš jen vzkázal: "Rušení opoziční smlouvy je mrhání energií - skončí tak jako tak sama". Sociální demoklraté jsou připraveni vypopvědět smlouvu jednostranně. Na otázku, zda českou politickou scénu nečeká po volbách opět podobná politická dohoda, nechce ani jedna ze stran hovořit. Více Vladimír Špidla.

Znak ODS
"Mapu budoucího uspořádání nakreslí voliči, povinností politiků je se na této mapě zorientovat. Nepředpokládám novou opoziční smlouvu, ale nechci se vyjadřovat k budoucím výsledků voleb. Nevím jaké budou."

Po volbách ale může být všechno jinak. Faktem ale je, že ještě několik dní před volbami v roce 1998 předseda ODS Václav Klaus Zemanovi vzkázal: "Spekulace o tom, že ODS bude po volbách tolerovat menšinovou vládu sociální demokracie, jsou neopodstatněné a nesmyslné"!