Ulmannová: Ženy mají omezený přístup do rozhodovacího procesu

0:00
/
0:00

Úterní mezinárodní den žen charakterizují ve světě i v české republice akce, které mají pomoci k zrovnoprávnění žen s muži. Evropská unie uspořádala na téma ženských práv několik konferencí, jedna z nich se v úterý sešla i v Praze.

Foto: ČTK
Úterní mezinárodní den žen charakterizují ve světě i v české republice akce, které mají pomoci k zrovnoprávnění žen s muži. Evropská unie uspořádala na téma ženských práv několik konferencí, jedna z nich se v úterý sešla i v Praze. Vilém Faltýnek zde zastihl Zdenku Ulmannovou, zakladatelku ženské politické strany Rovnost šancí. Na úvod se jí zeptal, co ona soudí o oslavách svátku žen u nás.

"V dnešní době se považuje za kontroverzní záležitost, nicméně není to vinou žen, ani jejich dne, že se z toho udělalo klišé nebo často formální záležitost; není vinou žen, ale pánů, kteří si v minulém režimu z oslav MDŽ udělali nedůstojné pijatiky a ženy vmanipulovali zase do role služtiček, které připraví tyto oslavy."

Jak lze tedy podle vás tento svátek znovu rehabilitovat?

"Určitě tím, že se o něm bude hovořit, budou se připomínat souvislosti, ve kterých tento svátek vznikal a že se bude pravdivě o problermatice komunikovat."

Ten svátek v různých dobách upozorňoval na různé aspekty postavení žen ve společnosti: v rodině, v přístupu k volebnímu právu, v přístupu k pracovním příležitostem, vzdělání... Který je podle vás dnes nejdůležitější?

"Určitě všechny společně, jeden aspekt bez druhého pozbývá na úplnosti a významu. Jestliže ženy nebudou mít rovné postavení v zaměstnání, jestliže nebudou mít rovné postavení v rodině, jestli budou mít možnost uplatnit vzdělání, jestliže budou zatěžovány chronickou přepracovaností, tak když nebudou vyváženy všechny aspekty, tak jako by se nic nedělo."

Jaký je tedy náš dnešní největší problém?

"Dnes je největší problém to, že ženy stále nejsou rovnou částí v rozhodovacím procesu, a to na všech úrovních: v parlamentu, kde se tvoří zákony a rozhoduje se o prostředí v této zemi, i na té úrovni, že muži často přežívají ve stereotypu, že muž je živitelem rodiny, což už 50 let není pravda, a přesto je i v pracovním procesu zvýhodňován často vyšší mzdou, vyšší pozicí, takže žena nese břímě rodiny jako handicap, i když je to práce velice záslužná a měla by být úměrně tomu prestižní."

- soudí Zdenka Ulmannová z přípravného výboru ženské politické strany Rovnost šancí. Mezinárodní den žen se slaví jako připomínka výročí stávky newyorských švadlen z roku 1909. Jako Den pro práva žen a mezinárodní mír jej OSN připomíná od roku 1975.