Unie Česku důrazně doporučila snížit schodek veřejných rozpočtů

Foto: Comisión Europea

Snížit v příštím roce schodek veřejných financí o tři čtvrtě procenta oproti letošnímu roku, dostat jej pod tři procenta HDP v roce 2008 a pod jedno procento v roce 2012 - taková doporučení dostala toto úterý Česká republika od Evropské unie. Jinak Česku hrozí, že přijde o evropské fondy.

Foto: Evropská komise
Ministři financí sedmadvacítky tak na svém zasedání v Lucemburku reagovali na růst schodku veřejných rozpočtů v Česku. Letos se totiž nejen nepodaří udržet deficit na úrovni 3,3 procent HDP, k čemu se Česká republika unii zavázala, ale zřejmě vzroste až ke čtyřem procentům. Unie přitom zdůraznila, že si je vědoma křehké vnitropolitické situace v Česku. Ministr financí Miroslav Kalousek podobná doporučení očekával a pro Českou televizi zopakoval, že je připraven český závazek splnit:

"To je snad úkolem každého ministra financí, že musí udržet deficit pod třemi procenty. Nejenom že to slibuji. Já o tom prostě nepochybuji."

Deficit veřejných financí narůstá podle vládní koalice hlavně díky vysokým mandatorním výdajům státu, tedy důchodům, sociálním dávkám, podpoře v nezaměstnanosti, hovoří se i o plýtvání ve zdravotnictví. Současná vláda tyto náklady připisuje na vrub předchozímu vládnutí sociální demokracie a jejím předvolebním slibům. Parlamentem nyní prošel zákon, který od 1. ledna příštího roku zavádí reformu veřejných financí. Zákon například počítá s jednotnou daní z příjmu, snižuje nebo ruší různé sociální dávky, zavádí poplatky ve zdravotnictví. Jeho cílem je dosáhnout stabilizace veřejných rozpočtů. S dalšími reformními kroky, například s penzijní reformou, počítá kabinet Mirka Topolánka v příštích letech. Podle místopředsedy opoziční ČSSD a bývalého ministra financí Bohuslava Sobotky však k tomu, aby Česká republika mohla doporučení unie dodržet, zákon nepovede:

"Mám obavu, že tak, jak byla schválena tzv. reforma veřejných rozpočtů, nezaručuje, že deficit bude klesat i po roce 2010. A naopak se obávám toho, že i po roce 2010, až se vyčerpají některá stávající opatření, deficit zase poroste."

Pokud se ale České republice nepodaří doporučení unie uvést do praxe, hrozí jí, že se zastaví příliv peněz z evropských fondů. Podobná doporučení dostalo i několik dalších států, například Slovensko, Maďarsko nebo Polsko. Ze starých zemí překračuje schodek veřejných financí Portugalsko a Itálie. Hrozící sankce však dosud žádnou ze zemí unie ve skutečnosti nepostihly.