Žofínské fórum řešilo finance a reformy

Přední ekonomové a politici se sešli na Žofínském fóru v Praze. Ministr financí Miroslav Kalousek za hlavní prioritu současné vlády považuje likvidaci zhruba 90miliardového strukturálního deficitu veřejných financí. To je schodek, který při současném nastavení daní a výdajů rozpočtu přetrvává i při optimálním ekonomickém vývoji.

Miroslav Kalousek
Ministr Kalousek připustil, že úsilí vlády o dosažení vyrovnaného rozpočtu jde na úkor jiných oblastí jako je výstavba dopravní infrastruktury či investice do vědy a výzkumu. Sérií nepopulárních úsporných kroků se vláda pouze snažila udržet letošní rozpočtový deficit v předem stanovených mantinelech, tedy do 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Bez úsporných opatření by totiž hrozil schodek o 28 miliard korun vyšší. Na snahu o úspory zareagovaly podle Kalouska i ratingové agentury výrazným zlepšení kreditu České republiky.

"Nejsme ve vůbec špatné situaci. Česká ekonomika je ve velmi slušné kondici, ale právě proto máme dost času a sil nezbytné systémové reformy udělat s dostatečnou sociální citlivostí, ale udělat je důsledně. Pokud to neuděláme, tak se do té špatné situace dostaneme."

Rozpočet na příští rok není podle ministra financí proreformní. Pouze se snaží omezit růst zadlužení. Čas na reformy daní, sociálních dávek, nemocenské a penzí teprve přijde od roku 2012. Miroslav Kalousek věří, že se reformy podaří prosadit.

Eva Zamrazilová
"Věřím také, že se do roku 2016 dostaneme do situace, kdy budeme schopni krýt potřeby veřejných služeb a sociálního státu ze svých pravidelných a pravidelně se opakujících příjmů. To znamená, že nastane situace, kdy si můžeme občas půjčit, ale jen na něco výjimečného, co se pak zase musí splácet. Nemůžeme si prostě pravidelně půjčovat na svoji běžnou spotřebu, protože jinak se upůjčujem."

Účastníci Žofínského fóra upozornili i na demografický vývoj. Jak uvedla členka bankovní rady Českého národní banky Eva Zamrazilová, tato časovaná bomba by nás neměla zastihnout nepřipravené.

"Populace stárne, naprosto neúprosně to ukazují demografické prognózy. Poměr mezi lidmi, kteří do veřejných financí přispívají, a lidí, kteří naopak z těch veřejných financí čerpají, se dramaticky změní v příštích dekádách. Je tedy potřeba na tuto výzvu reagovat."

Jak dodal ministr Kalousek, buď se společnost na reformách dohodne, pak bude dost peněz pro potřebné a důchodce, nebo se nedohodne a nikdo nebude mít nic. Příští Žofínské fórum se bude zabývat situací na trhu s energiemi.