Unikátní medaile z platiny váží půl kilogramu

Foto: ČTK

Půlkilogramová platinová medaile, jejíž ražbu zahájila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, je světovým unikátem. Tak velkou ražbu z platiny zatím nikdo neudělal. Mezi zájemci jsou proto i cizinci, hlavně ze sousedního Německa a Rakouska. Převažují však kupci tuzemští. Vedle investorů a sběratelů se začínají objevovat i známé osobnosti.

Foto: ČTK
S ražbou velkých medailí mají v Jablonci zkušenosti, v minulosti už razili několik podobných investičních medailí ze zlata. Platina je však něco jiného. Na vyražení motivu je třeba plný výkon hydraulického lisu o síle 650 tun, prozradil v rozhovoru obchodní ředitel mincovny Libor Křapka.

"Je to první medaile z připravované série Významné stavby České republiky. Tato je věnována chrámu sv. Víta. Na jedné straně je pohled na chrám zvenčí, na druhé straně je socha kardinála Schwarzenberga vytvořená sochařem J.V. Myslbekem. Tato socha byla oceněna na světové výstavě v Paříži zlatou medailí. Autorem návrhu medaile je akademický sochař Vladimír Oppl."

Medaile je světovým unikátem právě proto, že je z platiny, proč jste se rozhodli pro tento kov?

"Pro platinu jsme se rozhodli proto, že to není až tak úplně tradiční kov pro ražbu. My od roku 2005 razíme kilové zlaté medaile a napadlo nás nabídnout pro investici našim investorům a sběratelům i jiný kov než je zlato. Platina se v současné době jeví jako velice výhodná, protože zaznamenala na světových trzích pokles ceny z důvodu nízké poptávky především v automobilovém průmyslu, kde se nejvíc platiny zpracovává."

Liší se zpracování platiny od zlata?

"Při ražbě je to obrovský rozdíl, platina je tvrdší kov než zlato. Zlato je poddajné, protože my razíme z ryzího zlata i z ryzí platiny. Platina je o dost tvrdší a nejsou s ní zkušenosti."

Kolik peněz si musí zájemci o medaili připravit a jak jde na odbyt?

"Jeden kus medaile stojí 590 tisíc a o medaili je i při této ceně poměrně vysoký zájem. Evidujeme již přes 150 objednávek. Náklad je omezen na pouhých 400 kusů s tím, že už na příští rok připravujeme druhou medaili. A už na konci ledna nebo během února chceme příjem objednávek na medaili s chrámem sv. Víta zastavit."

Říkal jste, že toto je první medaile ze série významných staveb, které další stavby se na medailích objeví?

"Máme v plánu věnovat se zatím sakrálním stavbám. V našich emisích, které trvají už 16 let, tomu není věnován takový důraz. Příští rok chystáme chrám sv. Barbory v Kutné Hoře."

Medaile váží půl kilogramu, jako laik si neumím představit, jak je ten půl kilogram veliký.

"Protože je platina hodně těžká, tak v průměru má medaile 85 milimetrů a její tloušťka je zhruba 6 až 7 milimetrů,"

uvedl obchodní ředitel mincovny Libor Křapka. 60 procent tržeb mincovny představují právě vlastní ražby investičních medailí ze zlata, stříbra či platiny.