Unikátní památka vzniká ve skanzenu v Zubrnicích

zubrnice_mlyn1.jpg

Unikátní památka, která nemá ve střední Evropě obdobu, vzniká ve skanzenu lidové architektury v Zubrnicích na Ústecku. Probíhá tu rekonstrukce roubeného vodního mlýna.

Skanzen v Zubrnicích vznikal jako poslední v republice od poloviny sedmdesátých let. Impulzem se stala záchrana kostela sv. Máří Magdaleny, uvedl ředitel František Ledvinka.

"Oproti jiným skanzenům, které vznikají uměle - takzvaně na zelené louce, my se snažíme v živé vesnici využít některé objekty, které jsme zachránili před likvidací a některá místa, kde už objekty nejsou, tak je tam dodat."

Dnes je kostel sv. Máří Magdalény, který pracovníci muzea zachraňovali jako první, využíván jako muzeum, ale také k občasným bohoslužbám. Zároveň s kostelem se podařilo získat i velkou roubenku uprostřed obce.

Skanzen se také snaží obnovit část vodních mlýnů, které v minulosti stály na místním Lučním potoce. Podle ředitele Ledvinky jich bylo 27, ovšem během první poloviny minulého století všechny zanikly. Skanzen se rozhodl vytvořit za obcí Ekomuzeum, kde by opět vyrostlo pět mlýnů. První z nich už stojí a kousek od něj vyrůstá roubená stavba dalšího mlýna, který tu podle písemných záznamů stál už minimálně v roce 1638. Zbořen byl asi před 40 lety.

"Ten jsme v podstatě vykopali z trosek, základy jsme obnažili a na to jsme převezli roubený mlýn z Homole. Ale protože tam už nebylo žádné zařízení, tak jsme ho zase převáželi ze středních Čech. Zajímavé je to tím, že vedle mlýna, který už máme zpřístupněný, budeme rekonstruovat umělecký mlýn, už to modernější složení, kdy mlýn už mele poloautomaticky, jsou tam válcové stolice, výtahy, různé čističky. Zatím není v žádném skanzenu tímto způsobem rekonstruován umělecký mlýn. V nedávné době jsme některé ty velké součásti dávali do mlýna jeřábem, protože těžko bychom to tam pak dostali dveřmi. Tenhle mlýn byl jeden z nejstarších a jeden z největších na potoce. Měl by být zpřístupněn během dvou let."

V budoucnu by chtěl skanzen obnovit další tři zaniklé mlýny. Kolem nich pak vznikne model zdejší krajiny z poloviny 19. století s malými políčky a sady s původními ovocnými stromy, které byly přizpůsobené podmínkám v Českém středohoří.

Foto: www.zubrnice.cz