USA kriticky hodnotí situaci Romů v Česku

Roma's housing

Tradiční výroční zpráva amerického ministerstva zahraničí o dodržování lidských práv ve světě se už po několikáté nevyhnula kritice České republiky. Stejně jako Slovensku jí vyčítá špatnou situaci Romů a přetrvávající problémy s korupcí nebo obchodování s lidmi.

V souvislosti se situací Romů v České republice si americká zpráva všímá zejména neonacistických výpadů proti této menšině. "Romové čelí vysoké úrovni chudoby, nezaměstnanosti, negramotnosti a rozšířené diskriminace v přístupu ke vzdělání, zaměstnání a bydlení," uvádí dále zpráva amerického ministerstva zahraničí v části věnované Česku. A situaci Romů podle Washingtonu například komplikuje i nedostatečná veřejná doprava, která prý "omezuje pracovní příležitosti mimo ghetta". Až na zřídkavé odmítavé výroky jednotlivých politiků se oficiální české instituce zpravidla k těmto americkým hodnocením příliš nevyjadřují. Podle politologa Lukáše Valeše čeští politici – ač nemusí s hodnocením souhlasit - by ale měli těmto zprávám naslouchat:

"Já si myslím, že zpráva americké administrativy o lidských právech samozřejmě může být v České republice vnímána jako cosi problematického, protože americká administrativa nemusí mít dostatečný počet informací o České republice. Na druhou stranu ta zpráva pro nás může být velice zajímavá v tom, že nabízí jiný pohled na českou realitu, než ten, na který jsme prostřednictvím českách médií prostřednictvím vlastní zkušenosti zvyklí. Takže určitě stojí za to ji číst, stojí za to se nad tím zamyslet, protože skutečně je to pohled, který možná českému čtenáři a českému politikovi není vlastní."

Valeš ale dodává, že česká strana, ač by měla naslouchat, má také po ruce dost argumentů, kterými by se mohla hájit proti kritice v oblasti práv menšin:

"Já si myslím, že vztah české společnosti k Romům je mnohem lepší, než to možná podle statistik vypadá. Například vlna solidarity, která se vzedmula po tom útoku rodinu malé Natálky, to, že například Vlasta Horváth vyhrál soutěž Česko hledá Superstar, to jsou jenom některé z mnoha důkazů, která svědčí o tom, že česká společnost zdaleka není xenofobní v takové míře, jak se o ní často píše a že jakkoliv ta zpráva pro nás může být zajímavá a podnětná, tak přesto ten náš vztah nejen k Romům, ale i k jiným národnostním menšinám, je mnohem lepší, než by se na první pohled mohlo zdát. I než je třeba zvykem v některých sousedních zemích, jako je například Rakousko nebo Polsko."

Podle amerického hodnocení jsou Česká republika i Slovensko dějištěm obchodování s lidmi zejména za účelem prostituce. A oběma zemím zpráva rovněž vyčítá přetrvávající problém korupce. Výslovně zmiňuje například aféru s udělováním falešných titulů na plzeňské právnické fakultě.

Spojené státy vydávají zprávu o stavu lidských práv ve světě od roku 1977 a pravidelně kvůli ní čelí ostrým reakcím kritizovaných států.