USA v Česku vybudují centrum včasného varování

Foto: Missile Defense Agency

Spojené státy oficiálně potvrdily, že Česko nakonec přece jen bude součástí projektu protiraketové obrany v Evropě. Pentagon totiž požádal Kongres o prostředky na zřízení centra včasného varování, které by v Česku mohlo vzniknout už do konce roku.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Zpráva je velmi čerstvá, v pátek ráno ji přinesly Hospodářské noviny, a opravdu podrobné informace k tématu budou přicházet až v dalších dnech a týdnech. Nejklíčovější informací proto bylo odpolední vyjádření premiéra Petra Nečase, který pravdivost zprávy znovu potvrdil:

"Nejsou to žádné překvapivé nebo úplně šokující informace. Poté, co došlo ke změně konceptu takzvané protiraketové obrany, tak samozřejmě nadále se o zapojení spojenců do tohoto programu, včetně toho, že nový koncept bude součástí protiraketové obrany budované v rámci celé Severoatlantické aliance."

Impulsem, který informace o projektu aktualizoval nyní, bylo podle Nečase projednávání rozpočtu v obou komorách amerického Kongresu, kde byl předložen i návrh, aby zhruba dva miliony dolarů na léta 2011-12 byly poskytnuty na vybudování centra sdíleného včasného varování, "což není žádná supervojenská instalace nebo vojenské zařízení ani vojenská základna. Jedná se v podstatě o zařízení, které v sobě shromažďuje výstupy ze senzorů, především družicového typu, jejímž cílem je včasná výstraha, tedy především detekce či odhalení raket, které míří na teritorium Severoatlantické aliance," dodal Nečas.

Kritiku ze strany sociální demokracie, že o tak závažné věci není vůbec informovaná, premiér přesměroval na bývalého ministra zahraničí Jana Kohouta, kterého do úřednické vlády nominovala právě ČSSD: "Je to věc kontinuálního jednání, nikoliv něco, co by se teď najednou objevilo jako novinka. Ta věc byla iniciována tím, že budou na to vyhrazeny i finanční prostředky z rozpočtu Spojených států."

Foto: Missile Defense Agency
Na otázce případného sídla centra včasného varování není možná nic až tak tajného, vyplynulo z dalších slov českého ministerského předsedy: "Tady možná překvapím tím, že řeknu, že se jedná spíše o objekt administrativního charakteru nebo technicko-administrativního charakteru, než zařízení nějakého technického typu. Tak je vysoká pravděpodobnost, že to dokonce možná bude v Praze či jejím okolí, ale ty detaily budou teprve otázkou dalších technických jednání."

Přes všechna slova o souvislosti s NATO ale z dalších slov premiéra vyplynulo, že záležitost v této chvíli nemá charakter aliančních, ale pouze dvoustranných česko-amerických vztahů:

"V tuto chvíli se samozřejmě jedná o dvoustrannou záležitost, protože finanční prostředky budou poskytnuty z rozpočtu Spojených států amerických. Ale je předpoklad, že celý systém, včetně systému včasné výstrahy, ale i té protiraketové obrany, se stane součástí protiraketové obrany Severoatlantické aliance."