Už bylo dost podmínek a ultimat

Zdeněk Kořistka, foto: ČTK

Prezident Václav Klaus je ochoten akceptovat vládu opírající se o 101 poslanecký hlas. Těsná většina 101 z 200 hlasů se ve sněmovně znovu zformovala po rezignaci bývalého unionisty Mariana Bielesze na poslanecký mandát. V poslaneckých lavicích jej nahradí unionista Zdeněk Kořistka, který se pokračování kabinetu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU nebrání.

Zdeněk Kořistka,  foto: ČTK
Se Zdeňkem Kořistkou jsem se telefonicky spojil, abych se zeptal, zda je jeho podpora tradiční koalice něčím podmíněna.

"Pro mě vláda, která bude sestavena na půdorysu tří koaličních stran, tzn. jako pokračování Špidlovy vlády, je přijatelná. Samozřejmě že záleží na tom, jaké bude její programové prohlášení, záleží na tom, jaké bude mít zastoupení US-DEU, ale to nejsou podmínky. Já myslím, že lidí, kteří tady vykřikovali nějaké podmínky a stavěli ultimata už bylo hodně. Každopádně se bude jednat a na základě dohodnutého koncensu se budu rozhodovat."

Je pro vás důležité, aby vláda byla sestavena bez účasti komunistů?

"Ano, to je pro mě priorita číslo jedna. Já si nedovedu představit, že bychom zrovna v tomto období pouštěli komunisty do vlády. Z toho důvodu je pro mě prioritou i současná stojedničková koalice."

Mají ale nezanedbatelnou podporu veřejnosti. Je tedy správné vylučovat je z politického rozhodování?

"Já myslím, že to je klasická parlamentní demokracie. Existuje koalice a existuje opozice. Oni se samozřejmě mohou realizovat na naší politické scéně, můžou říkat svoje názory, ale jsem zastáncem toho, aby komunisté v tuto chvíli nebyli u moci, to znamená ani v exekutivě ani ve vládě."

Říkáte, že vaše podpora závisí na programovém prohlášení nové vlády. V případě, že to prohlášení bude z vašeho pohledu v pořádku, co by se muselo stát tak zásadního, aby o vaši podporu vláda zase přišla?

"Já myslím, že by měly ustat takové ty výkřiky a kladení si podmínek předem, jestli ve vládě má být US-DEU, jestli ji má podporovat, kolik má mít resortů atd. Nejdříve by se mělo jednat. Samozřejmě že pro mě je nepřijatelné, aby fungovala vláda a US-DEU v ní nebyla, a chtělo se po jí, aby ji podporovala z opozice. To je jednoznačně nepřijatelné. Já nejsem pro novou opoziční smlouvu. Tedy buď Unie bude ve vládě důstojně zastoupena a to programové prohlášení bude navazovat na prohlášení minulé vlády, pak jsem ochoten tuto vládu podpořit. Pokud k tomu nedojde, pak Unie svobody nemá v této vládě co dělat."

Bude taková vláda dostatečně pevná, pokud stojí na jednom hlase, a to na vašem?

"Myslím, že nesmí nastat situace, že by vláda stála na hlase jednoho poslance. Já se nechci ani stavět do role nějakého zachránce této vlády. Prostě chci, aby nastal konsensus, chci, aby si všichni uvědomili odpovědnost za Českou republiku. Jinak by opravdu byla jediná možnost: menšinová vláda s podporou komunistů, a toho bych se nerad dožil."

...uvedl budoucí poslanec Zdeněk Kořistka.