Už příští týden začíná Mezinárodní hudební festival Rozhlasový podzim

Festival rozhlasový podzim se koná už podruhé, ačkoli jde o první ročník. Jde o festival nový, myšlenka na něj vznikla v době, kdy bylo jasné, že skončí festival Pražský podzim, na kterém se Český rozhlas podílel. Více podrobností o historii festivalu i jeho letošního programu se dozvíte od manažera projektu Jakuba Čížka.

"Chtěli jsme navázat na tradici, která fungovala mezi Českým rozhlasem a Pražským podzimem, kde bylo dokonce smluvně zakotveno, že na festivalu vystoupí minimálně dvakrát Symfonický orchestr Českého rozhlasu a minimálně dva symfonické orchestry ze zahraničí a to jistým způsobem zprostředkovával i Český rozhlas."

Letos proběhne první ročník, ale festival se koná už podruhé. Na co se mohou posluchači těšit?

"Loňský ročník byl brán jako jistý prolog, říkali jsme i nultý ročník. Proto ten oficiální první je teprve letos, posluchači se mohou těšit na celkem šest koncertů, z toho zahajovací koncert v úterý 12. října zahraje právě domácí těleso,

Tisková konference před zahájením festivalu,  foto: Petr Horník
náš Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Nicméně budeme mít i dva zahraniční hosty, myslím tím zase rozhlasová tělesa, což je jeden z pilířů festivalu a to je zvát zahraniční rozhlasová tělesa do České republiky. Prvním z nich bude Symfonický orchestr Polského rozhlasu z Varšavy, ten bude hrát koncert 13. října a tím druhým, to bude závěrečný koncert festivalu, bude Národní symfonický orchestr z Katowic."

Je to náhoda, že oba orchestry jsou z Polska?

"Náhoda to není, celý festival má určité téma, nepublikujeme ho přímo v záhlaví festivalu, nicméně dramaturgie úzce zohledňuje polskou národní hudbu, polskou národní kulturu. Proto máme několik interpretů, na prvním místě tyto symfonické orchestry. Proč polská hudba? Letos slavíme 200. výročí narození Fryderyka Chopina, ale protože uvádět jen Chopina by bylo málo, tak jsme to pojali tak, že bude to Chopin, jeho současníci, následovníci. To znamená, že se diváci a posluchači mohou těšit i na díla Padarewského, Wojciecha Kilara ale i méně známých autorů jako je Widłak nebo Nowak, to jsou jména, která běžně na koncertních pódiích nezazní, a proto doufám, že i toto bude pro posluchače zajímavé, a proto i Český rozhlas přispívá do éteru trošku něčím novým."

Mezinárodní hudební festival rozhlasový podzim proběhne v Praze 12. - 16. října.