Pražský podzim - největší hudební událost podzimní sezóny

prazsky_podzim04.jpg

Největší hudební událostí podzimní sezóny v klasické hudbě je už tradičně festival "Pražský podzim". Program tuto neděli zahájeného 14. ročníku, konaného pod záštitou prezidenta Václava Klause, za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky a s mediální spoluúčastí mimo jiné i Českého rozhlasu, jenž odvysílá deset koncertů, z toho čtyři v přímém přenosu, některé také do zahraničí (zájem prý projevilo více než 65 stanic), je zaměřen na českou hudbu. Blíže informuje Evelina Himalová.

"14. ročník se hlásí k třicet let staré myšlence profesora Václava Holzknechta o Roku české hudby, chápeme ho jako 'Poctu české hudbě'," uvedl v rozhovoru pro Radio Praha ředitel festivalu Pavel Špiroch. Dodal, že na přehlídce vystoupí jak nejlepší české orchestry, tak nejvýznamnější symfonická tělesa ze zahraničí. Pět světových symfonických těles - konkrétně Filharmonický orchestr Monte Carlo s dirigentem Markem Janowskim, BBC Philharmonic z Manchesteru s Gianandreem Nosedou, Bamberští symfonikové řízení Jonathanem Nottem, Berlínští symfonikové s dirigentem Liorem Šambadalem a Moskevská filharmonie se svým šéfem Jurijem Simonovem - vystoupí vždy se dvěma koncerty, z nichž první bude zcela věnován českým skladbám,

"a to nikoli jen obvyklým dílům, která se hrají na světových pódiích, ale i dílům vyjímečným, jež ani na domácích scénách nezaznívají tak často a pravidelně."

Zahraniční orchestry, včetně Ensemble Orchestral de Paris s Johnem Nelsonem, který pozvání na festival také přijal, uvedou tedy vedle nejznámějších Dvořákových, Janáčkových či Martinů i skladby méně hrané, například 'Klavírní koncert' a 'Melancholické písně o lásce' Vítězslava Nováka, Foerstrova 'Cyrana z Bergeraku', Smetanův symfonický obraz 'Mackbeth a čarodějnice', 'Valdštýnův tábor' a 'Richard III.' nebo Fibichovu 'Bouři', a - podle Špirocha - tak vytvoří v české historii nikdy předtím nevídanou a neslýchanou přehlídku sestavenou z jejich tvůrčího přístupu k české hudbě.

Rudolfinum
V zahraniční koprodukci budou na festivalu uvedeny dvě světové premiéry soudobých českých autorů: Symfonické drama Josefa Boháče 'Cyrano' z triptychu 'Věční hrdinové', zkomponované právě pro tuto příležitost, je v podání orchestru z Monte Carla vlastně startem letošního 'Pražského podzimu'. Cyklus písní o životě a Lásce Zdeňka Lukáše v přednesu americké sopranistky Frances Ginsbergové a v doprovodu Pražské komorní filharmonie řízené Michelem Swierczewskim bude na programu v pražském Rudolfinu v úterý 14. září. Mimochodem Rudolfinum, ve kterém se uskutečňují nejprestižnější koncerty domácích i zahraničních hudebníků, je už několik let hlavním dějištěm festivalu.

"My jsme se usídlili - doufám, že natrvalo - v Rudolfinu s tím, že jsme dosáhli toho, že prakticky všechny pražské orchestry začínají svoji sezónu až po skončení našeho festivalu, což byl náš dlouholetý cíl; abychom si vzájemně nevadili, a naopak jim vytvořili příležitost vystoupit i u nás. Samozřejmě jsou i vyjímečné projekty. Jedním z nich je tradiční vystoupení flamenkového kytaristy Paca Peni v Lucerně, o něž bývá tak velký zájem, že Rudolfinum by kapacitou nestačilo, navíc atmosféra Lucerny svým způsobem také lépe vyhovuje tomu žánru. Druhý je tradiční operní, který konáme ve spolupráci se Státní operou Praha. V letošním roce tam bude atrakcí pro diváky 1500 let stará klasická čínská opera o třech dějstvích o tragické lásce císaře a konkubíny, která u nás zazní poprvé,"

konstatoval v rozhovoru pro Radio Praha ředitel mezinárodního hudebního festivalu "Pražský podzim" Pavel Špiroch. Z pestré programové nabídky závěrem upozornil ještě na dva zcela vyprodané večery pětadvacetičlenného kytarového orchestru Xalapa z Mexika, v jehož podání 16. a 17. září uslyší publikum v Rudolfinu úpravy populárních skladeb i původní mexickou hudbu, a z dalších"lahůdek", rovněž symfonicky upravených, i na šlágry skupin Pink Floyd, Led Zeppelin a The Doors, které na stejném místě 18. září zahrají rozhlasoví symfonici; řídit je bude Jaz Coleman, známý českým posluchačům spoluprací s Čechomorem a Českou filharmonií.