V České republice chybějí zdravotní sestry

V Česku chybějí zdravotní sestry a hrozí proto zhoršení kvality zdravotnické péče. Nedostatek sester je už nejen v Praze a velkých městech, ale po celé republice.

Důvodem nedostatku sester je třeba to, že se absolventi zdravotnických škol do praxe v oboru příliš nehrnou. Situace se zhoršuje také proto, že sestry ze Slovenska nemají o práci v Česku takový zájem jako dříve. Sestry odcházejí do zahraničí - Velké Británie, Irska nebo Saúdské Arábie. Největší nedostatek je sester specialistek na anesteziologicko resuscitačních odděleních nebo jednotkách intenzivní péče a také dětských sester. Česká asociace sester chce situaci řešit. Kromě finančního i společenského ocenění zdravotních sester navrhuje například zlepšení systému jejich vzdělávání, nastavení podmínek pro zaměstnávání sester ze zahraničí a taky tvorbu projektů usnadňující návrat pracovnic, které z oboru odešly.

Podle prezidentky České asociace sester Dany Juráskové se situace dá řešit dvojím způsobem.

"Ta krátkodobá řešení jsou z části na managementech zdravotnických zařízení, která se musí rychle vzpamatovat a musí doplnit ty počty personálu, který je u lůžka pacienta potřeba o ty méně kvalifikované, aby tam sestra nebyla sama. A potom jsou to opatření dlouhodobá, která zahájilo v tuto chvíli ministerstvo zdravotnictví změnou některých předpisů, které usnadní a urychlí jak vzdělávání, respektive specializaci sester, tak i zaměstnávání sester ze zahraničí v České republice."

Jen v Praze chybí podle Juráskové přes 400 sester. Sestry také shánějí nemocnice v Ústí nad Labem, Karlových Varech, Českém Brodě nebo ve Zlíně. Situaci chce ministerstvo zdravotnictví řešit v rámci druhé etapy reformy zdravotnictví. Podle náměstkyně ministra Markéty Helerové to ale nebude cestou direktivního navyšování mezd. To by měly udělat samotné nemocnice.

"Čeho musíme docílit tak je přesvědčit ty managementy, že zdravotní sestra v dnešním pojetí už není pouze osoba, která by se starala o pohodlí pacienta, ale je to plně kvalifikovaný pomocník lékaře. Má mnohem vyšší kompetence, než jsou jí dnes přisuzovány a na oddělení by měli mít plně kvalifikované sestry, které zaplatí. Ty činnosti, které sestra dělat nemusí, by se přenesly na nižší pracovníky. Tohle zatím dnes v nemocnicích moc nefunguje a to je ten hlavní problém."

Ministerstvo zdravotnictví chce také podpořit specializační vzdělávání sester. Možnost dále se vzdělávat by mohla i podle Dany Juráskové přilákat do zdravotnictví mladé lidi. Vysokoškolsky vzdělané sestry získávají větší kompetence a vyšší plat.