V Česku během koronakrize ubylo nespokojených zaměstnanců

Foto: Mark Moz, Flickr, CC BY 2.0

Rostoucí nejistota na trhu práce spojená s koronavirovou krizí zvýšila spokojenost zaměstnanců s jejich prací. Z průzkumů personálních společností vyplývá, že lidé chtějí mít především jistou práci. I bez slibů kariérního růstu a pravidelného zvyšování mezd.

Foto: anaterate / Pixabay,  CC0

„Se svou prací je spokojeno o tři procentní body více lidí než v loňském roce, kdy se řada zaměstnanců dočkala zvýšení mzdy. Letos jejich mzda stagnuje či dokonce mírně klesá, pozitivní emoce směrem k zaměstnavateli i práci ale rostou, a to zejména z důvodu nejistoty a nestability pracovního trhu,“ uvedla marketingová manažerka agentury Grafton Recruitment Jitka Součková.

Lepší pocit z práce mají podle ní ženy, lidé do 35 let, vysokoškoláci a IT specialisté. „Alarmujícím zjištěním průzkumu ovšem je, že celá čtvrtina lidí má svoji práci naopak spojenou s nepříjemnými emocemi, velmi často zmiňují nudu a dokonce i vztek," dodala.

Nespokojenost čtvrtiny českých zaměstnanců souvisí s celou řadou aspektů, jako je například výše mzdy či nemožnost kariérního postupu. Tyto důvody ale podle průzkumu meziročně oslabují. Například podíl lidí, kteří jsou nespokojeni s výší mzdy, klesl meziročně z 68 na 62 procent. Výrazně méně lidí vnímá jako problém nemožnost kariérního postupu a také již tolik nepociťují potřebu změny.

Jitka Součková,  foto: archiv Grafton Recruitment

„Základní poznatek je to, že si lidé začali více vážit své práce, což je za poslední dva až tři roky opravdu velká změna. Jejich spokojenost ovlivnila covidová krize, která přišla na jaře. Lidé si uvědomili, že dobrá mzda a stabilita v práci, která je baví, je opravdu to nejdůležitější," vysvětlila Součková.

Z výsledků průzkumu vyplývá i to, že lidé, kterým zaměstnavatel vychází vstříc, mají svoji práci mnohem raději a novou si nehledají. Méně touží nejen po změně práce, ale i po změně oboru.

Dlouhodobá jistota

Tomáš Surka,  foto: archiv Tomáše Surky

Také podle analytika trhu práce Tomáše Surky ze společnosti Quanta Houman Resourses si v současnosti lidé váží především stabilního zaměstnání.

"Důležitější než to, jestli člověk dostane nějakou kartičku na sport nebo něco podobného, začíná opět promlouvat stabilita, respektive dlouhodobá jistota v zaměstnání. Protože doba je hodně turbulentní. Lidé více oceňují, že se mohou spolehnout na to, že budou mít práci," řekl Českému rozhlasu