V Česku nesmí přistávat letadla z Británie, nejdéle do konce roku

Ilustrační foto: skipp604/Pixabay, CC0

Přerušené letecké spojení s Velkou Británii a povinná karanténa pro každého, kdo ze Spojeného království přicestuje. Česko podobně jako řada dalších evropských zemí reaguje na nový kmen koronaviru, který se šíří na jihu Anglie a který je podle expertů až o 70 procent nakažlivější.

Zákazy příletů z Velké Británie se v jednotlivých zemích liší. Někde platí na 24, 48 hodin nebo 72 hodin, jinde až do druhého týdne v lednu. V Česku má zákaz skončit nejpozději na konci roku. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nyní nemá informace o tom, že by v Británii byl někdo z českých občanů v urgentní nouzi. "Všem českým občanům v Británii, kteří jsou zaregistrováni v databázi DROZD, bylo v neděli zasláno upozornění," uvedlo ministerstvo.

Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) mohou lidé při nutných cestách z Británie využít pozemní komunikace. "Ale i vzhledem k nejistotě a neodtatku věděckých informací o nové mutaci koronaviru je na místě obezřetnost. Nicméně lidé samozřejmě mohou přijet zpět, pokud dodrží všechny hygienické podmínky, pravidla a pokud budou v karanténě," řekl Českému rozhlasu.

Tomáš Petříček | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Povinnou domácí karanténu pro cestující z ostrovů zavedlo Česko o víkendu, kdy se zprávy o nové mutaci viru objevily. Nastoupí do ní lidé, kteří strávili v Británii alespoň 24 hodin. "Pátý až sedmý den po příjezdu do Česka bude proveden PCR test a bude-li negativní, bude karanténa ukončena. Jinak bude trvat 10 dní," vysvětlilo ministerstvo zdravotnictví.

Karanténa po návratu z Velké Británie byla povinná i dříve, protože Spojené království patřilo v takzvaném cestovatelském semaforu ministerstva zdravotnictví do nejhoršího stupně, mezi červené země. Pro cestující z těchto států je ale jinak možné se karanténě vyhnout podstoupením testu s negativním výsledkem.

Lety do Británie zakázané nejsou. Podle mluvčí pražského letiště Kateřiny Pavlíkové dopravci zatím lety ve směru z Prahy na britské ostrovy nezrušili. Ministr Petříček v Českém rozhlase ale upozornil na komplikace pro ty, kteří chtějí do země na Vánoce vycestovat.

"V tuto chvíli jsou i na cestě do Velké Británie velká omezení. Samozřejmě lety budou rušit skoro všechny členské země Evropské unie. Minimálně dočasně - alespoň na den či dva, některé do konce prosince. Takže komplikace budou především praktického charakteru," uvedl.

Cestovatelský semafor

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Od pondělí také došlo k dílčím změnám v cestovatelském semaforu. Přísnější pravidla platí při cestování z Dánska, které je tak jednou ze zemí v červené kategorii - s vysokým stupněm rizika nákazy covidem-19.

Mírnější opatření naopak platí pro cestující ze Španělska. To se přesunulo do oranžové kategorie, kde figuruje Francie, Řecko, Finsko, Irsko, Island, Norsko, Malta, portugalské Azory a Madeira. Po návratu z těchto zemí musí cizinci, kteří na území Česka pracují nebo studují, předložit výsledek PCR testu. A to před vstupem na pracoviště, případně před vstupem do vzdělávací instituce, kde studují.

Systém semaforu upravuje také kategorii zelených zemí, ve které žádná z těchto povinností neplatí. Vzhledem k aktuální epidemické situaci napříč Evropou je ale v této kategorii momentálně zařazen pouze Vatikán.