V Česku se o geneticky modifikovaných potravinách moc neví
Brusel povolil pěstování geneticky upravené kukuřice. Je to určitý průlom, protože Evropská unie se léta bránila dovozu geneticky upravených plodin, především ze Spojených států, kde naopak s tímto ožehavým tématem nemají žádné problémy. Jaký vliv bude mít rozhodnutí Bruselu na Česko, zjišťoval Zdeněk Vališ.
Na ministerstvu zemědělství nevyvolala zpráva z Bruselu žádný rozruch. To ostatně Radiu Praha potvrdil mluvčí ministerstva Martin Severa.
"Těžko se dá říci, co všechno to udělá, ale v podstatě by to žádný velký vliv na naše zemědělství mít nemělo."
Geneticky modifikované potraviny nejsou v Česku nějakou novinkou. Například skoro 40 procent sójových výrobků na našem trhu už patří do skupiny GMO. A pokud jde o geneticky upravenou kukuřici, Česko v tomto ohledu předběhlo Evropskou unii, protože zákon, který jí otevírá cestu do Česka podepsal prezident Václav Klaus v únoru. V jakém rozsahu se už také u nás pěstují geneticky upravené rostliny ke komerčním účelům, o tom zatím na ministerstvu zemědělství nemají přehled.
"Přehled o geneticky modifikovaných rostlinách máme malý. Zejména výrobky ze sójy například dovážíme. Budeme se muset zařídit podle toho nového evropského opatření. Nějakou statistiku určitě v nejbližší době vypracujeme."
Evropští občané a ekologičtí aktivisté jsou zatím většinou hodně nedůvěřiví ke geneticky upraveným plodinám a potravinám, které jsou z nich vyrobeny. Většina odborníků naproti tomu různé obavy vyvrací. Také docent Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby řekl Radiu Praha, že tyto obavy nemají opodstatnění.
"Každý z nás sní denně spoustu DNA, spoustu dědičné informace jiných organismů. Jíme jablko, chroupáme mrkev, polykáme viry a bakterie a na to všechno je náš trávicí trakt zařízen, aby to rozložil a nešmelcoval. Takto se dědičná informace prostě nepřenáší. Pokud člověku za ty milióny let, co se vyvíjel jako druh, neuškodilo, že tady snědl nějakou bobuli, tamhle nějaký lupen a kus dál nějaké ovoce, pak zase kus syrového masa a nějakého brouka, tak není důvod, proč by mu zrovna teď mělo vadit to, že sní mouku z geneticky modifikované kukuřice. Navíc všechny ty geneticky modifikované odrůdy procházejí přísným testováním. To jsou vůbec nejprověřenější potraviny, které jsou na trhu. Je to zkrátka uměle vytvořený problém."
Takže vy osobně nemáte nějaký problém s geneticky modifikovanými potravinami?
"Já určitě ne. Jediný problém je v tom, že když půjdete do obchodu a chtěl si je koupit, tak si je nekoupíte, protože velké obchodní řetězce razí politiku, že to na svých pultech mít nebudou. Takzvané právo volby zákazníka je tady porušeno v tom, že když já se rozhodnu, že si budu kupovat ty nejprověřenější potraviny, to znamená ty z geneticky modifikovaných plodin, tak si je nekoupím, protože na těch pultech prostě nejsou."
Podle zákona mají být potraviny, při jejichž výrobě či přípravě se používaly suroviny GMO, jasně vyznačeny, aby si zákazník mohl vybrat. V obchodech ale takové informace zákazník nenajde. Docent Petr říká, že obchodní řetězce se brání prodeji potravin z GMO. Jak si potom ale vysvětlit už zmíněný fakt, že na trhu je hojně rozšířena geneticky upravená sója? Obvolal jsem několik obchodních řetězců, ale nikde neprojevili chuť se mnou na téma GMO hovořit.