V Jičíně opravují unikátní historickou skleněnou harmoniku

Foto: ČTK

V Jičíně opravují unikátní historický hudební nástroj - skleněnou harmoniku. Nástroj, který v Česku existuje jen v několika nehrajících exemplářích, pochází z první poloviny 19. století. Pokud by vše dobře dopadlo, mohli by návštěvníci muzea poprvé uslyšet zvláštní tóny skleněné harmoniky příští rok na jaře.

Foto: ČTK
Skleněnou harmoniku se snaží do funkčního stavu uvést pracovníci Regionálního muzea v Jičíně. Zahájení opravy nastartoval patriotismus zdejších lidí a firem, kteří ve sbírce na opravu unikátu věnovali 28 000 korun. Jak skleněná harmonika vypadá, na to se ptám Hany Macháčkové z jičínského muzea.

"Harmoniku našel náhodou náš kolega zastrčenou v depozitáři a myslel si, že je to klasicistní stůl. Skleněná harmonika je sestava k dokonalosti přivedených skleniček, když to řeknu takhle banálně, které jsou sestaveny na hřídeli za sebou od nejmenší do největší. Hřídel se otáčí pomocí šlapadla a hraje se na ni stejně jako na skleničky navlhčenými prsty."

Foto: ČTK
Kdy se na ni hrávalo?

"Skleněnou harmoniku vynalezl Benjamin Franklin poté, co zhlédl koncert jakéhosi Williama Delevala, hráče na skleničky, který byl v té době strašně populární. Zauvažoval a řekl si, že by šlo vymyslet něco jiného a vytvořil tuto soustavu skleniček nasunutých na jedné hřídeli, aby bylo možné hrát současně celé melodie."

Sklo se určitě snadno rozbije, kde se vám podařilo sehnat chybějící "náhradní díly"?

"Skleničky nebo spíš ty misky nám vyrobila na zakázku Železnobrodská sklárna ve spolupráci se železnobrodskou školou."

Foto: ČTK
Jak se taková harmonika ladí?

"Na rozdíl od skleniček, které jsou naplněné vodou, kde výška hladiny určuje tón skla, tak tyhle misky se ladí dobrušováním. Když si představíte otočenou misku, tak kolem dna je otvor a kolem toho otvoru se to dobrušuje, aby se zjistil ten správný tón."

Slyšela jste někdy zvuk skleněné harmoniky? Co se na ni dá zahrát?

"V podstatě se na to dá zahrát spousta věcí. Našla jsem si na internetu některé skladby a dozvěděla jsem se, že to byl jeden z velmi populárních nástrojů, protože pro něj skládal jak Wolfgang Amadeus Mozart, tak Johann Sebastian Bach nebo Gaetano Donizzeti, Čajkovskij, Vaňhal, spousta skladatelů. Je známo na 400 skladeb. Do současné doby je tento hudební nástroj docela využíván zejména v zahraničí, kde nejvýznamnějším hráčem na harmoniku je asi William Zeitler. Zabývá se i její historií a zpracovává ji."