V jihovýchodní Asii se stále pohřešuje přes 250 Čechů

Po zemětřesení v Thajsku (Foto: ČTK)

Více než 250 Čechů se stále pohřešuje po ničivém zemětřesení a vlně tsunami, která v neděli postihla jihovýchodní Asii. Mezi pohřešovanými jsou i rodiny s dětmi a nevylučují se ani oběti na životech. České aerolinie každý den vypravují do postižené oblasti letadlo s humanitární pomocí, připravuje se i vojenský speciál. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Po zemětřesení v Thajsku  (Foto: ČTK)
Počet pohřešovaných českých turistů v jihovýchodní Asii neklesá. Ačkoliv se průběžně přihlašují lidé, kteří v Thajsku, na Srí Lance a dalších místech postižených zemětřesením a záplavami trávili dovolenou, nezvěstných osob je stále přes 250.

"V tuto chvíli nemáme žádnou potvrzenou informaci o mrtvých českých občanech. Dostáváme různé indicie, prověřujeme to, ale potvrzeno nemáme naštěstí zatím nic,"

uvedl po jednání meziresortního krizového štábu ve středu dopoledne náměstek ministra zahraničních věcí Pavel Svoboda. Mezi zachráněnými Čechy je i řada zraněných. Z Thajska bylo hlášeno zatím šest případů, vážná zranění utržila například česká topmodelka Petra Němcová. Náměstek Svoboda potvrdil, že krizový štáb jedná také o přesunu zraněných do České republiky:

"Víme nejméně o jednom případu, který bychom chtěli vyřešit vojenským transportem. Jinak o těch osobách, které jsou hospitalizované v Thajsku, víme, že se jim dostává velmi dobré péče."

První zhruba dvě stovky Čechů přistály v úterý odpoledne na ruzyňském letišti. Byla mezi nimi i Kateřina Siudová, která na tichomořském ostrově trávila svatební cestu. Po příletu vylíčila dramatické zážitky z cesty na letiště:

Šťastně zpátky doma z dovolené na Srí Lance je i Jiří Stivín  s rodinou  (Foto: ČTK)
"Jeli jsme džunglí, horami, museli jsme se sami na vlastní pěst dostat do Colomba, a ještě po nás chtěli dolary."

Další Češi se z jihovýchodní Asie vracejí do Prahy pravidelnou linkou ČSA, která přistává každý den v 16.30. Při odletu do postižené oblasti letadlo každodenně odváží náklad humanitární pomoci, zejména balenou pitnou vodu. O tu je podle Pavla Svobody největší zájem.

"Balená pitná voda je číslo jedna mezi požadavky států v postižené oblasti a my na to adekvátně reagujeme."

Kromě pitné vody se připravují i zásilky léků. Do jihovýchodní Asie však kromě přímé humanitární pomoci, na kterou vláda vyčlenila deset milionů korun, míří i lékaři. Svou pomoc nabídli záchranáři z Liberce, kteří letos pomáhali po ničivém zemětřesení v íránském Bámu. Skupina dvou desítek lékařů a zdravotníků chce na místě vybudovat dětskou polní nemocnici. Podle jejich šéfa Jaromíra Dolanského jsou připraveni odjet hned po Novém roce:

"Přímé nasazení by nám mělo určit ministerstvo zahraničí, se kterým spolupracujeme. Pokud nám ho neurčí, nebo budeme mít možnost volby, byla by to pravděpodobně Srí Lanka nebo Indie. Vycházíme z toho, že ty země jsou za prvé katastrofou velmi postižené a za druhé i jejich infrastruktura je taková, že i jejich obnova bude trvat velmi dlouho."

Pomoci postiženým v zemích jihovýchodní Asie chtějí i další Češi. Na obecní úřady v České republice i na nevládní organizace se obracejí lidé s nabídkou pomoci. Ministerstvo zahraničí však vyzývá občany, aby před věcnými sbírkami dali přednost finančním příspěvkům na konta, která jsou pro humanitární pomoc určena.