V Nižním Tagilu byl odhalen památník československým legionářům

Foto: ČTK

Hrobů československých legionářů jsou v Rusku stovky, na mnoha z nich padlé připomínaly pomníky, které ale byly za sovětské éry odstraněny a poničeny nebo ani nesměly vzniknout. V současné době jsou některé z památníků obnovovány nebo nově stavěny. Ten zatím poslední byl tento týden odhalen v Nižním Tagilu.

Foto: ČTK
Letošní cenu Gratias agit, udělovanou za šíření dobrého jména ČR ve světě, převzal i ruský historik, odborník na dějiny I. světové války Nikolaj Ivanovič Dmitrijev. Právě on se na obnovování pomníků podílí. Zasloužil i o realizaci výstavby památníku československých legionářů na Michajlovském hřbitově v Jekatěrinburgu. "Máme plány, na podzim, koncem října bude odhalen památník v Nižním Tagilu. Ten se dokončuje. A pokud jde o východ, což je náš okruh, chtěli bychom v příštím roce dokončit Čeljabinsk a tak dále," uvedl u příležitosti převzetí ceny Dmitrijev.

Památník československým legionářům byl v Nižním Tagilu odhalen tento týden. Zasadil se o to český generální konzul v Jekatěrinburgu Miroslav Rameš. Reakce z ruské strany byla podle něj příjemná a úřady vyšly myšlence památníku vstříc.

Foto: ČTK
"Už při tom prvním památníku, je to vlastně rok a týden, co jsme odhalili první, jsme měli obavy, jak to bude ruská společnost přijímat, ale musím říct, že to bylo přijato pozitivně. Na náš památník v Jekatěrinburku chodí neznámí lidé, jsou tam čerstvé květiny...Pokud jde o Tagil, tak účast na odhalení památníku byla, řekl bych, veliká. Domnívám se, že tam bylo více než sto lidí a zájem nejen médií ale i normálních lidí je obrovský."

Památník připomíná události roku 1918. Při jeho odhalení byl i Tomáš Jakl z Vojenského historického ústavu, který popsal, co se před více než devadesáti lety v oblasti odehrálo.

Foto: ČTK
"Nižnij Tagil leží na sever od Jekatěrinburgu v blízkosti význmaného železničního uzlu San Donato. Poté, co skupina československých legií pod velením plukovníka Vojcechovského dobyla Jekatěrinburg, postupovala do širšího okolí tohoto významného eralského města, aby si zabezpečila přístupy před případným útokem rudých. Jedním z těch směrů, kterým postupovali legionáři společně s ruskou protibolševickou armádou byl i směr na San Donato. V září 1918 stanuly československé a ruské jednotky před Nižním Tagilem, kde se bolševickým vojskům podařilo soustředit svou uralskou divizi v počtu zhruba 6 000 mužů a zastavit ten československý a ruský postup. Ty boje před Nižním Tagilem se protáhly až do 4. října 1918. Padlo tam okolo 90 československých vojáků, z nichž 67 bylo pohřbeno přímo v Nižním Tagilu."

Odpor rudých se nakonec podařilo překonat. Jména 67 legionářů, kteří v bojích s nimi padli, jsou na památníku vytesána. Památník ale není jen uctěním padlých, symbolizuje i narovnávání vztahů mezi Českem a Ruskem, řekl ČTK místopředseda Československé obce legionářské Jindřich Sitta.