V Pelhřimově otevřeli nejmenší galerii na světě

Lubomír Vaněk v pelhřimovské galerii Lehni, foto: ČTK

Nejmenší galerii na světě otevřeli v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Měří 2,5 metru čtverečního a pohodlně se do ní vejdou dva lidé. Kuriózní je i tím, že si tu můžete lehnout.

Lubomír Vaněk v pelhřimovské galerii Lehni,  foto: ČTK
Tři strany galerie jsou pokryté více než 50 obrázky. Minigalerie nese poněkud svérázný název Lehni.

"Jak název napovídá, návštěvníci budou sledovat minigalerii, která je umístěna v Muzeu rekordů a kuriozit, vleže. Jsou pro ně přichystány měkké polštářky a v leže budou sledovat karikatury, které do galerie zhotovil náš nejznámější karikaturista Lubomír Vaněk."

Jak dodal průvodce galerií Miloš Vosika, je tu i zrcadlo, které odráží samotnou karikaturu autora. Lubomír Vaněk dostal za úkol svoji karikaturu i podepsat.

"Měl docela problém, protože ten autogram musel udělat také zrcadlově, tak jak to tady vidíte. To byl nejtvrdší oříšek na celé minigalerii."

Lubomír Vaněk se prý s podpisem trápil celý den. A koho na obrázcích uvidíte? Osobnosti z politického, kulturního či sportovního života.

"Je k vidění současný prezident Václav Klaus, jeho předchůdce Václav Havel. Můžete vidět i zahraniční umělce, nejenom české - například významná osobnost kulturního dění Francie Luies de Funes, potom je tam k vidění Albert Einstein."

Jsou tu i karikatury Jana Wericha, Bolka Polívky, Vladimíra Menšíka, ale také Mistra Beana, nebo členů legendární skupiny Beatles. Autor expozice - brněnský výtvarník Lubomír Vaněk - je držitelem řady rekordů. Vytvořil například nejmenší knihu portrétů deseti českých prezidentů, každý má tři milimetry.

"Jsem zapsán jako nejrychlejší karikaturista na světě. Mám zápis 382 karikatur za tři hodiny a 175 karikatur za hodinu. Potom mám takové různé kuriózní výkony jako kreslení pod vodou. Potápějící se potápěče jsem maloval zatížen na dně bazénu. Za deset minut třicet potápěčů."

Kuriózní je i rekord, kdy Lubomír Vaněk za 3 minuty a 48 vteřin pravou rukou věrně vypodobnil deset lidí. A to ještě stihl po celou dobu pokusu hrát nohama na velký buben a činely a levou rukou a ústy na keltskou fujaru.

10
49.432461100000
15.227150400000
default
49.432461100000
15.227150400000