Zemřel originální glosátor současného dění, karikaturista Vladimír Renčín (75)

Vladimír Renčín, foto: ČTK

První kreslený vtip mu uveřejnili už v 18 letech v Zemědělských novinách. Jeho originální kresby, které glosovaly dění, pak vycházely v novinách a časopisech desítky let.

Vladimír Renčín,  foto: ČTK
Publikoval v Dikobrazu, Mladé frontě Dnes, Lidových novinách, v deníku Právo. Pro děti nakreslil i večerníček Zvířátka pana Krbce. Takhle Vladimír Renčín v roce 2011 ve vysílání Radiožurnálu vzpomínal, jak s kreslením v mládí začínal.

"Mě bavila literatura, pořád jsem četl. Dělal jsem si z toho výpisky a oživoval je takovými obrázky, pajduláky. Ty postavičky byly hrozné. Bylo vidět, že nemám žádnou výtvarnou školu. Humoru vás taky málokdo může naučit."

Renčín se narodil v roce 1941 a většinu života strávil v Hradci Králové. Podle České unie karikaturistů, které byl členem, měl od roku 1967 víc než 150 samostatných výstav. Vydal 20 samostatných knih kresleného humoru, ilustroval 90 knih jiných autorů, vydával kalendáře i pohlednice. Byl také spoluautorem divadelní hry Nejkrásnější válka nebo autorem příležitostné řady známek z roku 1995.

Dlabáček, Rambousek a Marie

Vladimír Renčín měl svoje typické postavičky, vzpomíná kreslíř Štěpán Mareš.

"Vladimír Renčín nekreslil klasickou karikaturu. Měl svoje typické postavičky jako Dlabáčka, Rambouska a Marii. Měl svůj specifický styl. Mně se to ohromně líbilo."

"Měl obrovské nadání zkratkové kresby. Myslím, že si ani nepředkresloval. A k tomu geniální aforistické nápady vět, které přesně vystihovaly současnou situaci, ale ve většině případů se to dalo použít nadčasově," dodává výtvarník a básník Jiří Slíva.

Vladimír Renčín,  foto: ČTK
Inspiraci pro své kresby čerpal Renčín ze života, naslouchal lidem kolem sebe, četl knížky, noviny, poslouchal televizi.

"Musím každý den otevřít několik deníků. A někdy toho už má člověk dost, když se na vás vyvalí z těch novin politické události a aféry. Když se v tom hrabete každý den, tak toho začnete mít brzy dost."

Renčínův humor byl břitký, ale inteligentní, někdy i filozofický. Říkal, že není satirik a nesnaží se nelítostně tepat nešvary a zlořády společnosti, často však ostře komentoval politickou scénu. Ani v době totality se nebál ironizovat. S velkým napětím čekal například na reakci komunistů, když vyšla jeho první kresba v americkém týdeníku Time.

V jednom z rozhovorů uvedl, že exprezident Václav Klaus si prý několik jeho kreseb vzal dost osobně. Ale právě od Václava Klause dostal Vladimír Renčín v roce 2011 za své celoživotní dílo medaili Za zásluhy.