V Praze demonstrovaly tisíce studentů proti státním maturitám

Foto: ČTK

Na pražském Palackého náměstí se v pátek v poledne sešly tisíce studentů. Středoškoláci tu protestovali proti státním maturitám, které by měly být zavedeny už v příštím školním roce. Podle studentů jsou však špatně připravené. Následující průvod na několik hodin zablokoval centrum Prahy. Na demonstraci natáčela Milena Štráfeldová.

Foto: ČTK
Na Palackého náměstí se podle prvních odhadů sešlo kolem pěti tisíc studentů z celé republiky. Jejich počet ale podle policie dále narůstal. Na demonstraci proti státním maturitám se studenti svolali prostřednictvím sítě Facebook. Petici proti jednotným zkouškám podepsalo na Facebooku kolem padesáti tisíc lidí. Pražskou demonstraci nespokojených studentů organizoval čerstvý maturant z gymnázia v Českém Těšíně Adam Cyprich:

"Při představě, že bych měl sám maturovat novým systémem státních maturit, tak bych taky asi nebyl spokojený. A myslím, že studenti mají právo být nespokojení."

Adam Cyprich,  foto: autorka
Co vám na nových maturitách vadí?

"Určitě věčné téma - informovanost. Ta informovanost skutečně není. Já jsem mluvil s mnoha studenty, s mnoha pedagogy a řediteli škol, a ti mi sami potvrdili, že informace nebyly dostatečné. A nebyly včas."

Jedna z výhrad, kterou studenti proti státním maturitám mají, je i ta, že by nemohli skládat maturity z odborných předmětů a že maturita je příliš všeobecná. Je to tak?

"Ano, je to tak. Studenti mají pravdu a já myslím, že by měli mít trochu volnosti při výběru maturitních předmětů."

Foto: autorka
Jak by tedy podle vás měla vypadat maturita, se kterou vy jako studenti souhlasíte?

"Mohla by to být státní maturita, ovšem kdyby byly dořešeny otázky, jak říkáte - ty technické obory, nadále informovanost. Taky si ale neumím představit situaci, kdy v jeden den by všichni maturovali, v určitý čas by se rozlepily obálky. Jenže když si vezmeme příklad, že by v nějaké třídě mohl nějaký student napadnout, že pečeť byla poškozená, tak potom by se měl prakticky zrušit celý systém státních maturit v ten den, protože by mohlo dojít k tomu, že by ty informace byly skutečně zveřejněny."

Nejsme pokusní králíci, Stop státním maturitám nebo Jde nám o život - stálo na desítkách podomácku vyrobených transparentů.

Olga Zubová,  foto: autorka
Studenty v jejich odporu ke státním maturitám podpořila i poslankyně Olga Zubová z Demokratické strany zelených:

"Já si myslím, že každá skupina občanů by měla mít svého zástupce. Máme tu zastupitelskou demokracii. A já jsem se rozhodla mladé lidi podpořit, protože jsem s nimi dlouhodobě v kontaktu. A když vidím, kolik lidí se té maturity bojí, a nejsou to děti, které by se chtěly dnes ulít ze školy, tak si myslím, že něco není v pořádku. Oni tu nejsou jen tak náhodou. Já jsem je přišla podpořit v jejich úsilí, aby s paní ministryní vyjednávali a aby se pokusili od ní získat záruku, že maturity připravené budou. Nebo aby ji naopak přesvědčili svými argumenty, že to opravdu myslí vážně a že na tu maturitu připraveni nejsou."

Ministryně školství Miroslava Kopicová je proti dalšímu odkládání státních maturit. Podle představ ministerstva by měli studenti v letech 2010 a 2011 maturovat povinně z češtiny, dále si musejí vybrat mezi cizím jazykem a matematikou. Dvě až tři zkoušky zároveň stanoví ředitel školy v takzvané profilové části maturity.