V Praze ve čtvrtek skončil 14. Všesokolský slet, cvičilo na něm 17 tisíc lidí

Foto: ČTK

17 tisíc cvičenců, mezi nimi stovky členů zahraničních sokolských jednot, dvacet skladeb, které Sokolové předvedli při hromadných cvičeních, a desítky tisíc diváků na Rošického stadionu na Strahově. - Tak se dá v krátkosti shrnout 14. Všesokolský slet, který skončil tento čtvrtek v Praze. Více už Milena Štráfeldová:

Foto: ČTK
Sluníčka, Počítadla, Ta naše písnička česká, Chlapáci i Zpěv naděje - to jsou jen některé z názvů celkem dvou desítek skladeb, které Sokolové pro letošní 14. Všesokolský slet v Praze připravili.

"Na ploše jsou cvičenci s vlajkami České obce sokolské a přibíhají dívky, které čeká jejich sestava s názvem Rozkvetlá louka. Děvčata na ploše vytvářejí obraz srdce a na plochu přišli také dva sokolníci,"

zaznělo při televizním přenosu ze zahájení čtvrtečních hromadných cvičení na Strahově. Programu, kde se představili cvičenci ve věku od jednoho do devadesáti let, přihlížel i prezident Václav Klaus. Ve skladbách Ta naše písnička česká nebo Chlapáci vystoupily i stovky krajanů. Zahraniční Sokolové se na slet připravovali celý rok. A jak slet na závěr hodnotil předseda Zahraniční obce sokolské a Sokola Paříž Jiří Bystrický?

"Je to tady velice pěkné jako pokaždé na sletu. Člověk se setká s mnoha starými známými a ten pocit při cvičení stojí za to, aby ho člověk zažil. "

Foto: ČTK
V době totality, kdy byl Sokol v Československu zakázán, udržely jeho tradice právě zahraniční sokolské obce. V zahraničí proběhla i řada sletů. Jiří Bystrický připomněl alespoň některé:

"Slety, které byly pořádány Ústředím Sokolstva v zahraničí, byly samozřejmě v menším měřítku, bylo tam míň účastníků, ale sjížděli se z celého světa. Ústředí pořádalo v zahraničí celkem sedm sletů, poslední z nich v roce 1990 v Paříži, kam už přijelo asi pět set účastníků z České obce sokolské. Pařížský slet byl pro nás velice pěkný, i když s tím byla spojena velká práce. Pro mne byl pěkný taky slet ve Vídni, to bylo asi v roce 1982. Ale všechny slety jsou zajímavé a je to vždycky zážitek."

Zahraniční sokolské obce jsou dnes ve Spojených státech, v Kanadě i v Austrálii, odkud na 14. Všesokolský slet přijely stovky účastníků. Z evropských zemí je třeba jmenovat alespoň Francii, Německo, Švýcarsko, Rakousko, Velkou Británii nebo Švédsko. Početné jsou sokolské obce na Slovensku a v Polsku, naopak v Bulharsku, Srbsku nebo Slovinsku čítají sokolské jednoty jen několik desítek lidí.

Foto: ČTK
Podle starosty Sokolské župy rakouské Jiřího Nováčka však byla účast zahraničních Sokolů na Sletu menší než v minulosti:

"To je tím, že se ta zahraniční obec pomalu zmenšuje, odchází. Nás je pořád míň a míň. My, kteří jsme tam rození, tam samozřejmě zůstaneme, ale nás už není tolik. My se těšíme na každého jednotlivce, ale ti mladí dneska mají docela jiné zájmy."

Přesto na slet do Prahy přijely ze zahraničních jednot i desítky dětí, které vystoupily ve skladbách Počítadla nebo Karimatky. A podle slov předsedy Sokola v texaském Dallasu Boba Podhrazského si ve Spojených státech na nedostatek dětí v Sokole nemohou stěžovat:

"V Texasu máme šest sokoloven, například v Dallasu, ve Westu, v Houstonu a v Corpus Christi, a každý rok máme slet."

Bob Podhrazsky také pozval na celoamerický slet, který se bude konat v roce 2009.