V Praze začal Mezinárodní shakespearovský kongres

Je léto, prázdniny, divadla mají pauzu. V pondělí dopoledne se ale hlediště historické budovy Stavovského divadla v Praze zaplnilo do posledního místa. Přednáškou Stanley Welse, předního britského odborníka na dílo Williama Shakespeara, začal devátý světový shakespearologický kongres.

S Martinem Procházkou z pořádající Filosofické fakulty Univerzity Karlovy hovoříme o tom, že tradice těchto velkých setkání vznikla v roce 1971.

"První shakespearovský kongres se konal ve Vancouveru v Kanadě, druhý potom ve Washingtonu, další ve Stradfordu nad Avonou, potom v Berlíně, tehdy ještě západním, v Tokiu, v Los Angeles, ve Valencii a poslední kongres byl v Brisbane. takže je to opravdu globální událost."

Proč padla volba na Prahu?

"To bylo poněkud složité, my jsme se velice snažili, aby to byla Praha. Pracovali jsme na tom od roku 2004, kdy se rozhodocvalo mezi Prahozu, malajskou metropolí Kuala Lumpur a Singapurem. Nakonec to vyhrála Praha."

Ta akce trvá týden, když se dívám do programu, tak vidím, že řada přednášek a seminářů běží paralelně, aby se do těch pěti dnů vůbec vešly. Kolik odborníku ze světa přijelo?

"My ještě nemáme definitivní registrační počty, teď je to kolem 650 platících delegátů, k tomu čestní hosté, takže můžeme mluvit o zhruba 700 delegátech."

A teď, jaký je vlastně důvod tohoto pravidelného setkávání nad Shakespearovým dílem? Tento klasik byl přece pojednán už tolikrát a z tolika nejrůznějších úhlů...

"Ano, člověk by skoro řekl: Dosti Shakespeara! Ale je to právě naopak! Myslím si, že Shakespeare pořád nově inspiruje kultury na celém světě. Jsou tady například různá mezikulturní představení, například Hamlet prezentovaný ve stylu jakonské hry Nó..."

To mluvíte o doprovodném kulturním programu?

"Nejenom o tom, ale o tom, co se děje v posledních deseti dvaceti letech ve světě. Je tu Shakespeare v komixu, jsou tu tématické parky v Americe na shakespearovská témata, počítačové hry inspirované Shakespearem. Takže se dá říct, že je to autor, který je stále součástí nejenom intelektuální kultury, ale kultury jako celku. A kultury na celém světě."

Martin Hilský
A na závěr, co bude pro vás tak zajímavé, že si to v programu nedáte ujít?

"Z těch zejména plenárních přednášek já se velice těším na přednášku profesora Martina Hilského, což je přednáška o Shakespearovi a jazyce. A ta je specifická tím, že je dělaná nejenom z pohledu vědce, ale i z pohledu překladatele s velkým citem pro jazyk. A ta druhá přednáška, která mě bude velice zajímat, je o adaptaci Othela harlem duet, kterou vytvořila kanadská dramatička černošského původu Djanet Sears."

Zmínil jste Martina Hilského. Mají čeští odborníci k tomu tématu co přinést?

"Ano, a není to jenom profesor Martin Hilský. Máme dnes i mladší kolegy, kteří nejenom že jsou skvělými překladateli, jako je třeba Jiří Josek, ale jsou i velice objevnými badateli. Docent Pavel Drábek z Masarykovy univerzity objevil něco o cestách kočovných společností, které hrály Shakespeara v Praze už v roce 1603! To jsou nové objevy, které představují důležité doplňky mezinárodního shakespearovského výzkumu."

říká Martin Procházka z ústavu anglistiky Filosofické fakulty Univerzity Karlovy. V rozhovoru byl zmíněn český shakespearovský překladatel Jiří Josek. I jeho jsem ve foyer Stavovského divadla zastihl. Jak jemu se na kongresu líbí?

"Je to samozřejmě obrovská záležitost. Když se sejde na jednom místě v Praze, ještě pořád při krásném počasí, spousta lidí, které zajímá jedna věc - a to je Shakespeare, tak je to svátek. Sjela se sem spousta výborných lidí, kteří každý z nich má co říct. Ono je samozřejmě iluzorní něco nového o Shakespearovi vymyslet. O něm se bádá už několik set let. Ale ta energie v něm je a pořád kupodivu se v tomto autorovi něco nového nachází. Další krásná věc je, že to je obrovská společenská událost a že pokud se setkají lidé, kteří mají tuhle jednu lásku, tak už v tom vzniká další energie a další vibrace, které jsou určitě pozitivní."

Tu týdenní smršť přednášek a seminářů zahájil svým vystoupením Stanley Wells. Jak se vám líbilo?

"Stanley Wells je samozřejmě neuvěřitelná kapacita, se Shakespearem má co do činění už spoustu let a ta přednáška byla jako vždy výborná. On má nádherný projev, je schopný přednášet na akademicky vysoké úrovni, ale dokáže to oživit nádhernými anekdotami a vtipy, takže to byl obrovský zážitek. Zvlášť tady ve Stavovském divadle, což je opravdu nádherné místo."