V Praze začal pátý světový kongres Mezinárodní romské unie

Mezinárodní romskou hymnou "Gelem, gelem" a minutou ticha za romské oběti válečných a etnických konfliktů dnes začal v pražském sídle Rádia Svobodná Evropa - Rádia Svoboda pátý světový kongres Mezinárodní romské unie. O jednání delegátů z téměř 40 zemí světa informuje Hanka Bakičová.

Mezinárodní romská unie je organizací, která se zabývá záležitostmi romské komunity ve světě. Na pražský kongres se sjelo více než 250 delegátů a hostů z téměř 40 zemí včetně Spojených států amerických a Austrálie. Mezinárodní romská unie není sice jedinou světovou romskou organizací, ale je nejstarší a nejrozšířenější. Vznikla v roce 1971 v Londýně. Na zakládajícím kongresu byla přijata hymna, rómština jako oficiální jazyk a romská vlajka, kterou tvoří modrý a zelený pruh s vozovým kolem. Mezinárodní romská unie je na seznamu sekcí nevládních organizací při Organizaci spojených národů. Slavnostního zahájení pražského kongresu se zúčastnili velvyslanec USA v České republice John Shattuck, kanadský velvyslanec Ronald Halpin a náměstek ministra zahraničních věcí Martin Palouš. Ten ve svém projevu předneseném anglicky hovořil o tom, že se snaží v osobním životě i ve své práci prosazovat myšlenky národnostního soužití a v tomto smyslu popřál kongresu hodně úspěchů v jeho práci.

Pátý světový kongres Mezinárodní romské unie se koná v Praze od úterý až do pátku a má v plánu přijmout nový program, statut a nové vedení. Kongres bude jednat o různých tématech jako například o restitucích pro romské oběti holocaustu nebo o situaci Romů v jugoslávské provincii Kosovo. Jak na úvod kogresu řekl generální tajemník Mezinárodní romské unie Emil Ščuka, na problém kosovských rómů upozorňuje romská unie už dlouho: Dalšími tématy jednání pracovních skupin romského kongresu je například standartizace romského jazyka a také emigrace Romů ze střední a východní Evropy. Podle Ščuky mají země v této oblasti mnohdy dobré programy týkající se rómských spoluobčanů, ale chybějí jim peníze na jejich realizaci. Proto chce kongres pracovat na možnostech oslovení mezinárodních finančních institucí a bohatých západoevropských států, které by se mohly na financování takovýchto projektů podílet. K tomuto problému Emil Ščuka, generální tajemník Mezinárodní romské unie řekl: Jak dále Ščuka řekl, kongres by chtěl napomoci vytvoření ekonomických struktur Romů v jednotlivých státech, protože ty podle něj chybí. Kongres Mezinárodní romské unie, který tento týden probíhá v Praze je už pátým v pořadí. První se konal v roce 1971 v Londýně, druhý byl svolán do Ženěvy. Třetí světový kongres se konal roku 1981 v německém Goettingenu a poslední byl v roce 1990 poprvé uspořádán v postkomunistické zemi, v polském Seroku. Romská modrozelená vlajka s vozovým kolem, která symbolizuje putování za vlastní identitou a zemí, bude v Praze vlát do pátku.

Autor: Hanka Bakičová
spustit audio