V restauracích se má méně solit. Ministerstvo zdravotnictví spouští program Solíme méně

Mnozí jídlo ani neochutnají, a už si automaticky přisolují. Podle světové zdravotnické organizace konzumují Češi dvakrát až třikrát více soli.

Omezit negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Zaměří se na restaurace a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady. Program představilo ministerstvo zdravotnictví a další instituce a společnosti, které ho podpořily.

Vlastimil Válek | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

"Špatné stravování je nejčastější rizikový faktor spojený s předčasným úmrtím. V Česku má podle průzkumů na svědomí až 23 procent úmrtí, přičemž průměr EU je 17 procent," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nadměrná konzumace soli je jedním z důvodů kardiovaskulárních chorob, které jsou v Česku dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí. Na jejich následky zemře ročně téměř 50.000 lidí.

"Česko patří mezi vysoce rizikové evropské regiony z hlediska onemocnění oběhu. Jednou z příčin je nadměrný přívod soli v potravě, který je bezprostředně spojen se vzestupem krevního tlaku, urychlením procesu aterosklerózy a rizikem jejich komplikací, jako jsou cévní mozkové příhody či infarkty myokardu," uvedl Michal Vrablík z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nadměrné množství soli přijímají už batolata

Stravovací návyky se vyvíjejí od raného dětství. Ovlivňují je především rodiče. "V batolecím věku přijímá nadměrné množství soli až 95 procent dětí," řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Barbora Macková,  foto: archiv SZÚ

V Česku je největším zdrojem soli pečivo, protože ho Češi konzumují více než v jiných zemích. Dalšími zdroji vysokého příjmu soli jsou masné výrobky, sýry a průmyslově zpracované potraviny, uvádí koalice institucí a firem, které se podílí na programu Solíme méně.

A jak to bude vše probíhat? Program Solíme méně chce ze začátku vytipovat pilotní restaurace, ve kterých proškolí personál v postupech na snížení obsahu soli v nabízených pokrmech. Pomůže navrhnout změny v kuchyni, prostředí restaurace i menu a následně chce sledovat, zda postupy dodržují.

Ilustrační foto: Dáša Kubíková,  Český rozhlas

Už na začátku února stát oznámil, že chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo:
spustit audio