V Senátu bude po celý rok socha sv. Anežky České

Foto: Miloš Turek

Ve Valdštejnském paláci, sídle Senátu ČR, byla tuto středu odhalena socha sv. Anežky České. Jde o dílo studenta Kamenické a sochařské školy v Hořicích Jana Čížka, které bude v horní komoře parlamentu umístěno celý jeden rok. Studenti tak připomněli 800. výročí jejího narození.

Petr Pithart,  foto: Miloš Turek
Zdravotnická reforma, boj proti hazardu nebo ocenění účastníků III., tedy protikomunistického odboje. To jsou témata, kterým se měli senátoři na své schůzi věnovat tuto středu. Hned po ránu se ale sešli na nádvoří Valdštejnského paláce. Šlo o mimořádnou událost - odhalení sochy svaté Anežky Přemyslovny. Místopředseda Senátu Petr Pithart na úvod vysvětlil, proč stojí socha světice právě tady:

"Po dohodě s Kanceláří Senátu, s památkáři a také s autorem rozhodli jsme se postavit žákovskou, zdůrazňuji žákovskou práci naproti dveřím, kterými vcházíme do jednacího sálu. Ne proto, aby nás tam hlídala! Ale snad proto, abychom si připomněli, že náš stát stojí více než tisíc let nejen na lidech moci, na politicích a válečnících, ale také na světcích a světicích."

Petr Piťha,  foto: Miloš Turek
Socha Anežky České je klauzurní prací jednoho z letošních absolventů hořické sochařské školy, dvacetiletého Jana Čížka. S myšlenkou, aby studenti k 800. výročí jejího narození navrhli Anežčinu sochu jako svou závěrečnou práci, přišel exministr školství a autor mnoha studií o českých světcích prof. Petr Piťha. A u ředitele školy Josefa Moravce okamžitě uspěl:

"Pan profesor mne navštívil na podzim a řekl, že má takovéto téma. A já jako ředitel školy mám za povinnost žáky komplexně vzdělávat. Ale tohle je těžké téma, u něj se musí přemýšlet. Já jsem na to ale v první vteřině skočil a říkám - ano! Zadáme to jako téma klauzurních prací a uvidíme, co se s tím dá dělat. To téma je skutečně těžké, to není tak, že vysocháte z kamene sochu! A vznikla řada návrhů, z těch se vybralo asi deset. A soch bude jedenáct."

Dominik Duka,  foto: Miloš Turek
Studenti hořické školy se ale při práci měli o co opřít. Prof. Piťha jim hned na začátku udělal o Anežce České obsáhlou přednášku:

"Studenti, kteří už věděli, že toto téma bude, se mne začali ptát a měli veliký zájem. Tři hodiny mi kladli opravdové otázky. Ptali se jednak na reálie, aby mohli zvládnout ikonografii, a zároveň se ptali na její duchovní profil. Pak šli do té klauzury - a pak jsme všichni doslova jen hekli, protože výkon studentů byl oproti jiným létům o dvě třídy lepší."

Foto: Miloš Turek
Plastiku sv. Anežky v Senátu požehnal pražský arcibiskup Dominik Duka. O jejím místě mezi českými světci Radiu Praha řekl:

"Je to světice, která není kontroverzní a ke které se do jisté míry hlásí naši občané bez rozdílu konfese. A určitý příklad a výzvu v ní vidí i lidé, kteří jsou bez konfese. A to je myslím i důvodem, proč socha této světice je zde. Odvážím se tvrdit, že Anežka patří mezi nejvýznačnější postavy žen celého 13. století. Je třeba říct, že to byla ona, která si dopisovala s papežem, s kardinály, s panovníky. Byla si vědoma, kdo je, proto se podepisovala vždy jako dcera královská nebo sestra krále, aby dodala autoritu svým slovům. Byla to ale žena, která viděla dál, protože její vize českého království se naplnily až na synovi Elišky Přemyslovny, v postavě Otce vlasti Karla IV."