V Zoo Ohrada jako první v Česku odchovali rosničku zelenou

rosnicka.jpg

O tom, že v roce 2008 probíhá celoevropská kampaň na záchranu obojživelníků, jsme vás už před časem v našem vysílání informovali. Symbolicky právě letos se zoologické zahradě Ohrada nedaleko Hluboké nad Vltavou podařilo jako první v Česku odchovat ohroženou rosničku zelenou.

Potkat ve volné přírodě rosničku zelenou, žabku, o níž se věřilo, že umí předpovídat počasí, není vůbec jednoduché. V jihočeské ZOO Ohrada se ji chovatelům po marných pokusech podařilo rozmnožit. Nebylo to ale jednoduché, popisuje zástupce ředitele zoo Roman Kössl.

"My jsme věděli, že rosničky se běžně nechovají, zkoušeli jsme už několik let, právě proto, že jsme tady měli dva páry. Pokoušeli jsme se o to různými způsoby, třeba i chovem ve venkovním teráriu, napodobit skutečně co nejvěrněji podmínky, ve kterých rosničky žijí, ale stále se to nevedlo. Potom jsme zjistili, že v rozmnožování rosniček byli velice úspěšní v zoologické zahradě v lotyšské Rize. Kolegové nám poskytli velice cenné informace pro chov a my jsme se pokoušeli kopírovat ty podmínky, až na jednu maličkost, která byla odlišná, a povedlo se to."

Chovatelé z Rigy radili použít pro rozmnožování hormony. Nejde ale o žádné speciální žabí, jsou to hormony, které se užívají pro léčbu neplodnosti u člověka. ZOO Ohrada proto kontaktovala některá pracoviště, která se léčbou neplodnosti zabývají. Cena hormonů ale byla velmi vysoká, takže je nakonec nevyužili.

Nebyli trošku překvapeni, že jim volají ze zoo?

"Tak překvapeni byli, já jsem z toho měl i pocit, že oni ne tak úplně věří, že potřebujeme hormony pro žáby, možná si mysleli, že zastíráme nějaký svůj problém."

Jihočeši měli oproti svým lotyšským kolegům také jednu specialitu. Aby se rosničky rozmnožily, pouštěli jim skřehotání, které je pro žáby typické. Samci se postupně slézají do místa rozmnožování a skřehotají, což láká samičky.

"My jsme nahráli skřehotání na kazeťák a pouštěli jsme jim jej žábám denně i několik hodin. Samce to samozřejmě vyprovokovalo, takže se ozývali také, opětovali to skřehotání, jako je to typické v přírodě. Je pravděpodobné, že právě to žáby přimělo k tomu, aby se začaly pářit a nakladly vajíčka, protože právě to skřehotání podporuje tvorbu pohlavních hormonů."

Rosnička naklade zhruba 200 vajíček, odchovat se z nich podařilo asi 20 žabek. Projevily o ně zájem některé další zoologické zahrady a zooparky, například v Plzni nebo v Chomutově.