Vánoční dárek pro lidstvo z roku 1961: kontaktní čočky

Otto Wichterle a jeho čočkostroj

Měkké kontaktní čočky vynalezl český vědec Otto Wichterle na Vánoce roku 1961. Nebyl to vůbec jednoduchý a snadný proces. Na začátku stejného roku totiž československé ministerstvo zdravotnictví zrušilo výzkum kontaktních čoček jako neperspektivní…

Foto: AngryJulieMonday,  Flickr,  CC BY 2.0

Naštěstí Otto Wichterle se nevzdal a pokračoval ve výzkumu doma. Nápad korigovat zrak kontaktními čočkami vznikl už dříve. Praktické provedení však byl dlouho problém. Zkoušely se čočky z ušlechtilých kovů, Wichterle přišel s nápadem vyrábět čočky z umělých hmot, konkrétně z hydrofilních gelů. Jenže čočky stále velmi dráždily oči pacientů a byly použitelné jen jako experimentální léčení pro odvážné pacienty.

Fakt, že hlavní roli ve vývoji měkkých čoček nakonec kromě geniálního mozku Otto Wichterleho nakonec sehrála dětská stavebnice Merkur, zní to trošku jako literární fikce. Nicméně je to čistá pravda. Výzkum čoček v oficiálních vědeckých institucích nepokračoval, proto si s myšlenkou na měkké kontaktní čočky pohrál Wichterle doma ve svém volném čase. Aparatura sestavená z dětské stavebnice  nejprve s dynamem z jízdního kola jako motorkem a poté i s motorkem z gramofonu se ukázala jako geniální nápad jak vytvořit tenké a měkké kontaktní čočky.

Bohužel vedení státu nemělo dost odvahy a předvídavosti k tomu, aby inovaci začalo vyrábět ve velkém a uvedlo čočky na světový trh jako československý výrobek. Patent koupily americké společnosti Flexible Contact Lens Corporation a  Bausch & Lomb. Masová výroba byla zahájena v roce 1971, kdy americká FDA schválila uvedení měkkých kontaktních čoček na trh.

Měkké kontaktní čočky ale navždy zůstanou úspěchem českých vědců, který změnil život miliardám lidí na celém světě.

Autor: Libor Kukal
klíčová slova:

Související