Kontaktní čočky. Otto Wichterle si přístroj na jejich výrobu sestavil z Merkuru

Otto Wichterle

Čočky nosí asi 100 miliónů lidí na celém světě. Možná netuší, že jejich autorem je český vynálezce Otto Wichterle.

Skleněné kontaktní čočky

Kontaktní čočky existovaly už od konce 19. století. První modely byly ze skla, později z plastu. Skutečná revoluce však přišla až v roce 1953.

Bývalý prezident České kontaktologické společnosti Jiří Michálek v Českém rozhlase zavzpomínal, jak vše začalo.

"To je hezký příběh o tom, jak jel Otto Wichterle vlakem a potkal se s člověkem, se kterým se na to téma bavil. Shodou okolností byl jakýmsi zdravotním radou. Ten potom zařídil schůzku na toto téma."

Otto Wichterle začal přemýšlet o tvarovatelném polymeru, kterému by nevadilo vlhké protředí oka.

Zapomenutá směs ve vodě se změnila v měkkou průhlednou hmotu

Drahoslav Lím,  foto: ČT

Na směsi pracoval se svým nejlepším žákem Drahoslavem Límem. Ten jednou spěchal na vlak, a směs se ve vodě přes noc změnila v měkkou průhlednou hmotu. Materiál pro první hydrofilní kontaktní čočku byl na světě. Gel lili do forem, ale když se forma otevřela, směs se trhala a měla nepravidelné okraje.

Ministerstvo později výzkum zrušilo, ale Otto Wichterle se nevzdal a začal na vynálezu pracovat doma.

Motorek z kola a gramofonu poháněl přístroj sestavený z Merkuru

Wichterleho čočkostroj | Foto: Jan Suchý,  Wikimedia Commons,  CC0 1.0 DEED

V roce 1961 vyrobil téměř na koleně metodu odstředivého odlévání v rotujících formách. Pomohla mu k tomu stavebnice Merkur a dynamo z jízdního kola jeho synů. Další součástky přinesl ze školní laboratoře. Aparaturu uvedl do chodu na Štědrý den a odlil první čtyři čočky. Přes noc je vymýval ve slané vodě, druhý den odjel na oční kliniku a sepsal koncept na patentovou přihlášku.

Pak použil lepší motor z gramofonu a s manželkou udělali za čtyři měsíce 5500 čoček.

Foto: AngryJulieMonday,  Flickr,  CC BY 2.0

Změnily se čočky od dob Wichterleho vynálezu?

"Většina dnešních čoček je z materiálů silikon-hydrogelových, ale zbytek stále jsou materiály hydrogelové, kromě určitého procenta čoček tvrdých. A jak tvrdé čočky, tak hydrogelové čočky pan profesor samozřejmě znal. A co se týká tvarů, nedoznaly od té doby výrazných změn," dodal bývalý prezident České kontaktologické společnosti Jiří Michálek. Možná by se ale Otto Wichterle divil, že jedna firma už představila čočky se zabudovanou kamerou.

Československo málem přišlo o patent

Ukázka z Wichterlových zahraničních patentů,  foto: archiv ČRo - Radio Prague International

Českoslovenko přitom málem o patent na kontaktní čočky přišlo. Přestože měl Wichterle všechny své vynálezy spolehlivě zajištěny patenty, mnoho firem napříč Amerikou je porušovalo. Vládní úředníci se soudu a rizika prohry zalekli a v roce 1977 se za zlomek hodnoty vzdali veškerých licenčních smluv.

Pamětní deska v Prostějově připomínající Wichterleho a jeho sestru,  foto: Michal Maňas,  Wikimedia Commons,  CC BY 4.0

K tomu však bylo třeba svědectví z první ruky, takže bylo Otto Wichterlovi konečně dovoleno vycestovat. U federálního soudu během několika málo dní vyvrátil veškeré pochybnosti o pravosti svých patentů. Soud vydal rozsudek potvrzující platnost Wichterlových patentů, a to nejen v USA, ale i ve všech ostatních zemích.

Po roce 1989 získal profesor Wichterle řadu ocenění. Kromě kontaktních čoček je autorem 150 vynálezů a patentů. Jeho jméno nese i jedna z planetek. Až do své osmdesátky rád hrával se svou ženou tenis, ještě déle se věnoval péči o zahradu. Otto Wichterle zemřel na svém letním sídle v obci Stražisko u Prostějova 18. srpna 1998 ve věku 84 let.

klíčová slova:

Související