Vánoční recepty
5. Vánoční linecké cukroví
Suroviny:
- 2 1/3 hrnku hladké mouky
- 1 kostka másla
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 3 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
- šťáva a nastrouhaná kúra z dobře omytého citronu
- hladká mouka na posypání válu
- pikantní marmeláda
- tuk na vymazání plechu
Postup:
Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a kúrou. Přidáme měkké máslo a žloutky a vypracujeme těsto, které by mělo být vláčné. Zabalíme vše do mikrotenové fólie a necháme těsto v ledničce nejméně hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválíme na pomoučeném vále plát silný přibližně 3 milimentry a formičkami různých tvarů z něj vykrajujeme např. hvězdičky, kolečka, zvonečky atd., které opatrně klademe na tukem vymazaný plech. Zvolna je pečeme ve středně vyhřáté troubě, až jsou dozlatova. Vychladlé cukroví slepíme marmeládou - doporučujeme pikantní rybízovou nebo jahodovou. Dobrou chuť!
Související
-
České Vánoce
Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.