Varovný dopis Evropské komise

Evropská komise upozornila Českou republiku na řadu nedostatků a skluzů při přípravě na členství v Evropské unii. V nejednom případě nás naléhavě varovala, že musejí být odstraněny do 1. května, tedy do vstupu Česka do unie. Podrobnosti přináší Josef Kubeczka.

České zemědělství je permanentně k pláči...?
Varovný dopis, podepsaný generálním ředitelem pro rozšíření Fabriziem Barbasem, neobsahuje žádnou hrozbu ochrannými opatřeními nebo jinými sankcemi za neplnění evropského práva. Přesto náš velvyslanec v Bruselu Pavel Telička rozhodně nebere nejnovější varování Evropské komise na lehkou váhu.

"Bral bych to jako signál, který by nás měl navést na doladění některých věcí. Za tím účelem budu mít celou řadu schůzek, abychom zjistili do detailů stav už při vyhodnocení té poslední mise a zároveň měli prostor pro diskusi ohledně možných opatření tak, aby k 1. květnu vše bylo v pořádku."

Nejostřejší kritika se týká zemědělství. Evropská komise naléhavě varuje před "vážnými důsledky", které pro české farmáře bude mít skluz při dokončování a akreditaci platební agentury, protože nebude možné vyplácet peníze z fondů Evropské unie. Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že platební agentura, která má po vstupu do unie spravovat agrární dotace, bude připravena včas. "Zemědělci v žádném případě o peníze nepřijdou," řekl mluvčí ministerstva Pavel Kovář. Platební agentura by měla dostat zmocnění k činnosti počátkem dubna.

Foto: Evropská komise
Nedávná inspekce potravinářských provozů odhalila vážné nedostatky. Kvůli problémům s hygienickými předpisy přitom v Česku už muselo skončit více než 500 zpracovatelských firem z celkových 4200. Evropská komise vyzvala české orgány, aby "přehodnotily všechny provozy a podnikly veškeré nezbytné kroky, jež umožní stanovit realistické termíny pro odstranění závad." Jak mi řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, s obsahem dopisu se ztotožňují.

"My tento dopis považujeme za korektní a uvedená fakta pro nás nejsou neznámá. Nicméně tuto výtku nebereme jako tak silnou, protože ústřední ředitel Josef Holejšovský již Brusel informoval o systému našich kontrol, který je třístupňový a zaručili jsme se, že v okamžiku vstupu do unie splníme to, co jsme slíbili. V současné době stále probíhají kontroly v krajích, mezi kraji i z ústředí a nelze vyloučit, že některým provozům ještě bude odebráno schválení."

Nový seznam těch podniků, které splňují normy Evropské unie, má být vyhotoven koncem září, nicméně Česko vstupuje do unie už 1. května. Co s těmi podniky, které nebudou splňovat normy po 1. květnu?

"My jsme slíbili, že do konce března odešleme do Bruselu seznam provozů, které budou normy splňovat, a toto je pro nás nejdůležitější úkol. K 1. květnu budou u nás fungovat takové provozy, které tyto normy splňují. Na tom trváme."

Dá se už nyní odhadnout, kolika podniků se případné odebrání licence bude týkat?

"To těžko mohu dnes říci. Zatím je to v řádu jednotek, ale může jich být i více."

Jste tedy spíše optimista, že to nebude až tak hrozné?

"My jsme optimisté a zároveň i realisté."