Ve věku 82 let zemřel filmový režisér Dušan Klein. Proslavili ho ‚básníci‘

Dušan Klein

Filmový režisér a scenárista Dušan Klein zemřel v neděli ve věku 82 let. Nejvíce ho proslavila série filmů o "básnících".

Natočil i desítky detektivek a komedií, mimo jiné Vážení přátelé, ano, Andělské oči nebo Konto separato. Byl také tvůrcem televizních seriálů. ČTK o úmrtí dnes informoval jeho syn David. Klein zemřel po dlouhé nemoci v jedné z pražských nemocnic.

Legendární "básníci" se dočkali šesti pokračování

První tři části Kleinovy legendární "básnické" série v osmdesátých letech přilákaly do kin přes pět milionů diváků. Hlavní role ztvránil Pavel Kříž a David Matátek.

Trilogie o lékaři Šafránkovi a jeho kamarádovi Kendym se dočkala i porevolučních pokračování odrážejících novou realitu, tři díly vznikly v letech 1993, 2004 a 2016. Poslední díl Jak básníci čekají na zázrak natočil Klein s podtitulem Konec legendy.

Na začátku 90. let měl Klein úspěch s televizním detektivním seriálem Hříchy pro pátera Knoxe natočeným podle předlohy Josefa Škvoreckého. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a diváci měli možnost odpovědět na soutěžní otázku. Správnost své dedukce si pak mohli ověřit v závěru každé epizody.

Hlavní roli v seriálu Dušana Kleina Hříchy pro pátera Knoxe si zahrála Zlata Adamovská | Foto:  Česká televize

Původně se Dušan Klein jmenoval Julius

Dušan Klein  (uprostřed) s bratry | Foto: archiv Dušana Kleina,  Česká televize

Klein jako dítě za druhé světové války přežil terezínské ghetto. Narodil se ve slovenských Michalovcích jako Julius. Před hrozbou transportů se s rodiči i dvěma staršími bratry skrýval v jednom statku v Nízkých Tatrách.

Po půl roce otec našel kontakt na katolický klášter pro sirotky v Bratislavě, kde je tamní farář ukryl pod jménem Ružiakovi. Což byli jiní chlapci, kterým se podařilo odjet do Anglie. Bratři Kleinovi dostali jejich doklady a z Julia se stal Dušan. Kvůli zradě jiných byly děti transportovány do Terezína. Kněze, který je ukryl, nacisté popravili. Jméno Dušan si už Klein ponechal.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo: