Velké šelmy pod ochranou myslivců i ekologů

Myslivci a ekologové z Hnutí Duha našli po letech ostrých střetů společnou řeč. V pondělí uzavřeli dohodu, podle které budou spolupracovat při ochraně velkých šelem v Česku. Obě skupiny jednají i o dalších společných krocích. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Luděk Králíček,  foto: Autor
Nová aliance má pomoci péči o rysy, vlky a medvědy v horských lesích. V podstatě jde o vyhlášení boje pytlákům, kteří tyto chráněné šelmy ilegálně loví. Podle Luďka Králíčka z Českomoravské myslivecké jednoty jsou myslivci a ekologové v tomto ohledu na jedné lodi.

"My jsme v první řadě chtěli upozornit veřejnost, že ochrana přírody je pro myslivce prioritou číslo jedna. S Hnutí Duha na této problematice spolupracujeme už dlouhodobě, pokud jde o přípravu legislativy, záchranných programů, takže jsme chtěli nějakým způsobem deklarovat spolupráci s Hnutím Duha veřejně."

Jaromír Bláha z Hnutí Duha si dohodu s myslivci vcelku pochvaluje. Je to podle něj posun vpřed ve vzájemných vztazích. Přitom právě Hnutí Duha vystupovalo v minulosti proti myslivcům nejčastěji.

medvěd hnědý
"Myslím, že Českomoravská myslivecká jednota přistoupila k tomu problému čelem a rozhodla se tedy aktivně s pytláctvím bojovat, a to padni, komu padni."

Myslivci tvrdí, že přístup k problematice velkých šelem už v posledních letech přehodnotili. Změnili prý systém a obsah výuky pro zkoušky z myslivosti ve prospěch velkých šelem a také spolufinancují kampaň na jejich ochranu.

"Českomoravská myslivecká jednota darovala deset tisíc korun do fondu Hnutí Duha, který slouží právě na vyplacení odměny tomu, kdo dá informaci vedoucí k odhalení pytláka velkých šelem. Vyzvali jsme i své členy, aby na toto konto nějaké finanční částky poslali."

Říká Luděk Králíček. Ten zároveň odmítá většinově sdílené podezření, že právě myslivci mají na svědomí nejvíce nelegálně zastřelených šelem, protože je považují za nekalou konkurenci.

"Osobně neznám jediný doložený případ, že by myslivci pytlačili velké šelmy. Myslíme si opravdu, že to jsou lidé mimo naše řady a o myslivosti nemají valné povědomí. Navíc ještě většina upytlačených šelem byla zjištěna v Národním parku Šumava, kde si zaměstnanci národního parku vykonávají myslivost ve vlastní režii. Tam nespadá naše kompetence."

Jaromír Bláha z Hnutí Duha hovoří opatrněji.

"V lese, kde k tomu dochází, není svědka, takže žádného pytláka se dosud nepodařilo usvědčit."

Možná tedy právě postupně se rozvíjející spolupráce myslivců s ekology by do celé záležitosti mohla vnést více světla. Častou příčinou sporů bývaly i hlídky ekologických aktivistů. Také tady se už podle Jaromíra Bláhy začíná rýsovat spolupráce.

"Hovořili jsme i o spolupráci na dalších akcích při ochraně velkých šelem, jako jsou vlčí nebo rysí hlídky. To jsou speciálně vyškolené skupiny dobrovolníků, kteří ve spolupráci se zoology a pracovníky chráněných území sledují výskyt velkých šelem. Svým pohybem v terénu vlastně také působí preventivně proti ilegálnímu lovu. Podle předběžné domluvy s Českomoravskou mysliveckou jednotou se i tady naváže spolupráce. Činnost hlídek bude koordinována s místními mysliveckými hospodáři."