Šakal už je kvůli globálnímu oteplování i u nás

Za živým šakalem už nemusí lidé chodit jen do ZOO. Tyto psovité šelmy s velkýma ušima lze už spatřit v přírodě dokonce u nás. Ještě nedávno to byla stěží představitelná věc. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Původní území šakala, šelmy podobné lišce, je v severní Africe. Odtud se šířil na Balkán, kde už nyní žije zcela běžně. A kvůli klimatickým změnám se stěhuje dál na sever. Na jižním Slovensku se objevil asi před deseti lety. Jeho výskyt už byl ale zaznamenán i na jižní Moravě. Potvrdil to zoolog z chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty Ondřej Konvička.

„Šakal se objevil na Uherskohradišťsku v obci Podolí v roce 2006. Byl zjištěn díky tomu, že byla nalezena jeho mrtvola. Šakal byl sražen autem.“

Od té doby byl už šakal zpozorován vícekrát. Loni se objevil i na Břeclavsku. Odborníci nepředpokládají, že by se zatím šířil ještě severněji.

„Pokud se šakal bude i nadále vyskytovat v České republice, tak určitě jen na jižní Moravě a v málo početných stavech. Myslím, že se bude jednat pouze o pár jedinců, protože tento druh zde má okraj svého přirozeného areálu výskytu.“

Ondřej Konvička si nemyslí, že by šakal mohl představovat pro lidi nějaké nebezpečí. Útok na člověka je prý u zdravého, normálního jedince prakticky vyloučený.

„To se nedomnívám. Tyto obavy jsou zcela zbytečné.“

Někteří odborníci se ale obávají, že zvýšený výskat těchto predátorů by mohl likvidovat poměrně velké množství drobné zvěře. Myslivci navíc tvrdí, že by mohl šířit vzteklinu. Jiní odborníci nepovažují tato nebezpečí za příliš vážná. Ani si nemyslí, že by šakal mohl z ekosystému vytlačit například lišku. Ta má silnou populaci po celé zemi, takže se zatím konkurence nemusí obávat.