Velkou pardubickou vyhrála bílá klisna Sixteen

Foto: ČTK

Poprvé za 117. ročníků Velké pardubické triumfovala bílá klisna. Sedmiletá Sixteen s žokejem Dušanem Andrésem zvítězila o sedm délek před obhájcem loňského prvenství Decent Fellow. Slavil také trenér Josef Váňa. Ačkoliv nestartoval, protože se dává dohromady po zranění, byli mezi první pětkou tři z jeho koní.

Foto: ČTK
Na startovní pole se postavilo 14 koní. Čekalo je přes třicet překážek a trať dlouhá 6900 metrů. Největším favoritem byl podle sázkařů Juventus, v jehož sedle seděl teprve šestnáctiletý syn trenéra - Josef Váňa mladší. S pořadím zamíchala obávaná překážka.

Pád Cieszymira  (vpravo dole) na Velkém Taxisu,  foto: ČTK
"A teď pozor - čtvrtá překážka kursu Velké pardubické, jak jinak Velký taxisův příkop, slyšíte to veliké halo z tribuny,"

slyšeli diváci přímého přenosu České televize. Taxis obral pole o dva velké favority -Maskula a Cieszymira. Pro toho bohužel skončil dostih tragicky, zlomil si nohu a musel být utracen. Tempo dostihu se pak zmírnilo. V čele se držel celý závod Decent Fellow se žokejem Tomášem Hurtem, to se však krátce před koncem změnilo a skončil druhý. Klisna Sixteen prolétla cílem o sedm délek před ostatními. Její jezdec šestatřicetiletý Dušan Andrés dokázal vyhrát na 14. pokus. Dokázal také něco, co se povedlo v historii jen dvěma jezdcům. V roce 1998 vyhrál České derby - největší rovinový dostih. A jeho pocity bezprostředně po dojezdu?

Sixteen s žokejem Dušanem Andrésem,  foto: ČTK
"Pořád mi to ještě nedochází, ale když vidím tady všechny lidi, to je super."

Dušan Andrés  (vlevo) a Josef Váňa s vítězkou Sixteen,  foto: ČTK
A jak pro něj dopadl obávaný taxis?

"Neměl jsem problém. Potřeboval jsem ji akorát trošku najet. Ona skáče bez problémů."

Majitel Sixteen producent Jaroslav Bouček se na dostih radši nedíval.

"Šel jsem do lesa, měl jsem zavřené uši, oči, šel jsem pryč a nedíval jsem se na to. Až z amplionů jsem se výsledek dozvěděl."

Velká pardubická byla i triumfem trenéra Josefa Váni. Kvůli zranění si nesplnil sen, jet závod společně se svým šestnáctiletým synem. Ten skončil s Juventusem pátý.

"Ve svých letech už si netroufám takovou složitou kobylku, jako je Sixteen jezdit. Za prvé kvůli váze a za druhé, já si s ní moc nerozumím,"

říká Josef Váňa, který trénuje tři z prvních pěti koní. Ti Váňovi vydělali přes 3,5 miliónu korun, vítěz bral polovic z celkové čtyřapůlmilionové dotace.

Princezna Anna,  foto: ČTK
"My jsme měli celý den od prvního dostihu smůlu, tak jsem myslel, že to bude pokračovat. Já nikomu nic zlého nepřeju. Ale Pán Bůh je asi takový, že rozdává spravedlivě na všechny strany,"

dodal Váňa. Velikým překvapením dostihu byla Eliška Přemyslovna, která měla kurs 22:1 a přišla třetí.

Sixteen s žokejem Dušanem Andrésem,  foto: ČTK
Letošní ročník se nesl rovněž ve znamení 70. výročí triumfu Laty Brandisové, doposud jediné ženské vítězky prestižního dostihu. Zároveň Velká pardubická zažila jednu z nejvýznamnější návštěv historie. Svou přítomností ji poctila britská princezna Anna. Přímo na tribuně se s ní setkala řada politiků v čele s českým premiérem a předsedy obou komor parlamentu. Od pardubického primátora Jaroslava Demla princezna dostala jako dárek tmavě zelený vltavín vybroušený do tvaru koňské hlavy s diamantem vsazeným na místě uzdy.

Do Pardubic přijelo na 30 tisíc lidí. Nechyběl ani legendární německý žokej Peter Gehm, čtyřnásobný vítěz slavného dostihu, který po pádu z koně ochrnul. Proslýchá se, že chce opět sednout na koně a to se speciálním sedlem.