Venkovský učitel - nová variace Bohdana Slámy

Павел Лишка в фильме «Деревенский учитель»

S novými českými filmy se v posledních měsících roztrhl pytel. V kinech je k vidění nový film Vladimíra Michálka O rodičích a dětech podle knihy Emila Hakla, Václav Křístek uvedl Václava s Ivanem Trojanem v hlavní roli a stejný herec exceluje i v připravovaných Bratrech Karamazových Petra Zelenky. Z novinek dnes vybíráme film Bohdana Slámy Venkovský učitel, který bude mít premiéru ve středu večer.

Bohdan Sláma na sebe upozornil oběma předchozími snímky: debutem Divoké včely a filmem Štěstí. Na obou spolupracoval jako dramaturg Kristián Suda. "Původně jsme si mysleli, že to bude s Venkovským učitelem volná trilogie, ale když vidím, kam Bohdan směřuje dál, tak je jasné, že to tak není,"řekl mi dramaturg. Sláma sám vysvětluje: "Necítím potřebu něco uzavírat. Jestli dostanu příležitost natočit další film, nebude úplně jiný, než tyhle tři filmy, protože ani já nebudu někdo úplně jiný." A dodává: "Venkovský učitel navazuje vlastně jenom volně, tím že se to týká zhruba stejného tématu: hledání vztahu mezi lidmi, hledání vztahu sama k sobě. Tenhle film možná na té cestě jde někam dál, je to víc než předchozí filmy drama citů, téma je víc konkretizované."

Bohdan Sláma
Scénáře si píše režisér sám a filmy jsou jeho osobní autorskou výpovědí. Ve Venkovském učiteli jde o variaci na základní téma: "Jsou to tři různé perspektivy na věci lásky a lidské blízkosti,"říká Suda.

Hrdinou nového filmu je Učitel (hraje ho Pavel Liška, který dostal příležitost i v předchozích Slámových filmech). Hrdina opouští gymnázium a rodiče v hlavním městě a přichází učit na venkovskou školu, aby zapomněl na nevydařené milostné vztahy a našel znovu sám sebe.

Režisér píše své scénáře s představou konkrétních herců, které hodlá obsadit. Sláma například v tomto filmu vyslyšel i dřívější Liškovo přání zahrát si homosexuála. Už během práce na scénáři zpracovává také připomínky celého tvůrčího týmu.

Pavel Liška
Představitel Učitele Pavel Liška k tomu říká:

"To podstatné tam samozřejmě zůstalo, ale u Bohdana je samozřejmost, že věci se vyvíjejí a že on dá na spoustu lidí, kterými se obklopí v poslední fázi. Důvěřuje jim a bere si od nich, co potřebuje, a použije je potom pro ten scénář."

Jak se tedy konečná podoba scénáře v průběhu příprav proměnila a jak se liší liší od původní představy?

"Já bych neříkal, v čem je to odlišné, ale spíš že se to prohlubuje a hledá se pravda pro každou jednotlivou situaci. Není to odlišné od původní představy, je to prohloubené," vysvětluje Sláma.

Režisér se před premiérou uchýlil do svého domova na jihočeském venkově. V tomto prostředí se mimo jiné odehrává také děj filmu. Ve filmech Bohdana Slámy hraje vždy podstatnou roli krajina, do které je příběh zasazen. Děj Divokých včel se odehrával v kraji bývalých Sudet na severu Moravy, hrdinové filmu Štěstí žili v Mostě, a ve filmu je zachycená průmyslem zplundrovaná krajina Mostecka. Venkovský učitel se převážně odehrává v jihočeské vesnici Radobytce u Mirotic, v malebném prostředí jižních Čech. Dramaturg Suda vysvětluje: zájem o periférii je u Slámy daný tím, že toto prostředí dobře zná a sám do něj míří.

Pavel Liška a Zuzana Bydžovská
Pavel Liška doplňuje: "Bohdan by nemohl začít pracovat na nějakém filmu, kdyby necítíl silnou vnitřní potřebu o něčem vypovídat, někam se ponořit, něčeho se dotknout. Proto jsou jeho filmy takové obyčejné, protože on vypovídá jenom o věcech, o kterých může něco vědět. Proto dělá tak dobré filmy, které jsou nakonec neobyčejné."

Další hlavní postavy hrají ve filmu Venkovský učitel vedle Lišky Zuzana Bydžovská a neherec Ladislav Šedivý. Dále hrají například Miroslav Krobot, Zuzana Krónerová, Marek Daniel, Tereza Voříšková a další.