Vesnicí roku se staly Bořetice

Bořetice byly vyhlášeny 4. října Vesnicí roku 2005, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vítězem 11. ročníku soutěže Vesnice roku se v úterý stala jihomoravská obec Bořetice. Odborná porota ji ocenila například za bohatý společenský život, upravenost obce a nápadité využití vinařské oblasti. Díky výhře získá obec dotaci ve výši 1 milion korun. Podrobnosti má Martina Lustigová.

Starosta obce Bořetice na Břeclavsku Václav Petrásek s podnikatelem Pavlem Vajbarem,  foto: ČTK
Soutěž Vesnice roku chce povzbudit obyvatele venkova, aby rozvíjeli svou obec a ukázali široké veřejnosti význam venkova. Co komise, která nejdříve v krajských kolech a následně v celostátním finále vybírá tu nejzajímavější obec, hodnotí? Například péči o krajinu, občanskou vybavenost, úspory energií nebo péči o kulturní památky. A jak podotýká ředitelka soutěže Jaroslava Dvořáková, stranou nesmí zůstat ani společenský život obce: "Daleko důležitější je duch vesnice a obnova vesnice, společenství lidí, jak se lidi spolu dokáží scházet a jak spolu dokáží žít."

Z přihlášených 263 obcí se Vesnicí roku staly jihomoravské Bořetice, které jsou známy hlavně díky vinařství. V samotné obci je na 260 vinných sklípků.

Víno stálo i za založením recesistické Svobodné spolkové republiky Kraví hora. Více už prezident Kraví hory, jinak starosta Bořetic, Václav Petrásek: "My jsme přemýšleli, co by posluchače, diváky a hlavně novináře zaujalo. A přišli jsme na to, že dělat propagaci recesí bude nejvýhodnější. A skutečně se nám to vyplatilo. Děláme například různé recesistické demonstrace na vážné otázky - největší demonstraci jsme dělali v Brně, kdy jsme protestovali proti vídeňskému kolu, které na naše vinohrady žene mráz z Vídně."

Bořetice byly vyhlášeny 4. října Vesnicí roku 2005,  foto: ČTK
Komisi, která soutěž vyhodnocovala, zaujala také péče o zeleň a o veřejné budovy nebo oprava drobných sakrálních staveb. Ocenila také dodržování tradic - mezi nejstarší patří poutě a hody - a vyzdvihla i společenský život obce. "Máme tady divadelní společnost, která má takový zajímavý název - Drcla loktem o kredenc - a ta každým rokem nastuduje jednu svou inscenaci s pohádkovým námětem, kde zůstávají jenom osoby, ale všechny texty jsou předělané a reagují na dění v obci, v republice i ve světě. Pak tu máme vynikající zpěváky. Máme tu kostelní sbor, který také dělá původní tvorbu jedné své členky." V obci se každoročně koná několik plesů, řadu akcí pořádají i vinaři.

A co ocenění pro Bořetice vlastně znamená? "Hrozně, hrozně moc. To je takové špičkové ocenění vesnic. Jsou stovky a stovky vesnic, které o titul soutěží. A nás to hrozně potěšilo, ale hrozně nás to zavazuje. A já všude a vždy říkám, že to není jenom práce starosty nebo zastupitelstva, ale že to je práce všech občanů Bořetic. A za to se jim snažím při každé příležitosti poděkovat," dodává starosta vítězné obce Václav Petrásek.